Protocol de colaborare între ASFOR și PEFC România

0
496

În data de 5 noiembrie 2019, la Sediul Asociației Forestierilor din România – ASFOR, a fost semnat un protocol de colaborare între ASFOR și PEFC România prin dl. Muscă Ciprian – Președinte ASFOR și dl. Toke Istvan – Președinte PEFC România. Prin acest protocol se urmărește colaborarea în vederea promovării Sistemului de Certificare Forestieră PEFC. De asemenea, se pun bazele derulării de programe comune în domeniul forestier și instituțional în România și în Europa.

Certificarea forestieră a devenit o necesitate după Conferința de la Rio din 1992 unde s-a ajuns la concluzia că trebuie să existe un organism independent care să certifice modul în care sunt administrate pădurile respectiv modul în care este recoltat lemnul. Prin certificare se urmărește îmbunătățirea actului de gestiune a pădurii în cazul administratorilor de păduri, dar și a proceselor și fluxurilor de lucru în cazul companiilor care recoltează lemn. În același timp se pot certifica produse cu origine controlată. În acest moment în lume există 50 de sisteme diferite de certificare forestieră.

PEFC™ – Programul pentru Aprobarea Certificării Forestiere – se aplică pe două treimi din pădurile planetei. În România PEFC funcționează din 2018 existând până în prezent certificate 40 de lanțuri de custodie.

Administrarea pădurilor, recoltarea și prelucrarea lemnului reprezintă o activitate tradițională în România. Administrarea pădurilor a ajuns la al 8-lea ciclu de amenajare a pădurilor reprezentând cca. 100 de ani de administrare după planuri întocmite – certificate aprobate de către autoritățile competente ale statului.

Pădurea ocupă în România 6,9 milioane hectare, 40% din această suprafață fiind inclusă în arii protejate. Stocul de lemn din pădurile României este de 2,3 miliarde de metri cubi.

Realizarea unui echilibrului între funcțiile economice, sociale și de mediu în administrarea pădurilor este necesară pentru un management sustenabil al pădurilor României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.