A patra Adunare Generală a experților din proiectul internațional SILVANUS a adus la București peste 100 de experți

0
165

Pe 20 și 21 iunie a avut loc, la București, cea de-a patra adunare generală a experților din proiectul SILVANUS. Finanțată prin programul EU Horizon 2020, platforma SILVANUS va integra și prelucra date din surse multiple: modele climatice, date meteo, sateliți de observare a Pământului, senzori, drone și roboți. Proiectul reunește 49 de parteneri din Uniunea Europeană la care se adaugă Brazilia, Indonezia și Australia și este coordonat de Università Telematica Pegaso din Italia.

Practic, SILVANUS își propune să ofere o nouă soluție tehnologică prin procesarea și integrarea datelor provenite din diverse surse, cum ar fi modele climatice, date meteorologice și instrumente de observare a pământului.  Rezultatul va fi  concretizat prin dezvoltarea unor modele inteligente de depistare a riscurilor de incendii.

La întâlnirea de la București au participat peste 100 de experți în științe de mediu, tehnice și sociale. Aceștia vor sprijini autoritățile regionale și naționale responsabile cu gestionarea incendiilor de pădure.

România este reprezentată în acest proiect prin Asociația Forestierilor din România – ASFOR, Fundaţia SMURD şi compania de IT SIMAVI.

„Suntem foarte încântați să fim aici, în România, cu partenerii din ASFOR, SIMAVI și Fundația pentru SMURD. Au organizat această ședință în condiții excelente și au contribuit, prin eforturile lor, la dezvoltarea unei rețele europene în aceste proiect major care este Green Deal”, a spus Michele Corleto, coordonatorul proiectului.

Proiectul are trei direcții de dezvoltare. Prima se referă la prevenție și conștientizare, iar aici contăm nu doar pe instruirea pompierilor, ci și pe implicarea activă a cetățenilor.

A doua direcție este tehnologică și se referă la detectarea incendiilor și coordonarea reacției. Platforma va integra semnale primite de la roboți, drone, dar și soluții de inteligență artificială. Aici trebuie să ținem cont de faptul că trebuie intervenit și după stingerea incendiilor. Fondul forestier trebuie restaurat.

Iar a treia direcție ține de biodiversitate. Avem nevoie de dezvoltare sustenabilă a pădurii.

Drumurile forestiere – o provocare pentru România

Din perspectiva țării noastre, una dintre problemele care au nevoie de rezolvare este cea a infrastructurii forestiere. Avem o densitate extrem de mică de drumuri forestiere, aproximativ 6,5 metri de drum pe hectarul de pădure.

În țări similare României ca relief, densitatea drumurilor forestiere este de  25-40 de metri la hectar. Acest lucru afectează inclusiv accesul echipelor și autoutilitarelor de pompieri în cazul unui incendiu de pădure.

În cadrul proiectului vor fi dezvoltate 12 proiecte-pilot în 11 ţări: Italia, Portugalia, Franţa, Grecia, Croaţia, România, Cehia, Slovacia, Brazilia, Indonezia, Australia. Coordonarea acestora revine ASFOR.

Întâlnirea de la București a fost găzduită de Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA, căreia îi mulțumim pentru deschidere.

Ciprian Dumitru MUSCĂ,

Președinte ASFOR

ASFOR este organizaţia patronală şi profesională a operatorilor economici din exploatări forestiere şi industrializarea lemnului, ce reprezintă, promovează, susţine şi apără interesele economice, juridice şi sociale ale membrilor săi în plan naţional şi internaţional.

COMUNICAT DE PRESĂ

23.06.2023