Noul normativ pentru construcțiile din lemn – un pas spre normalitate!

0
778

În sfârșit, o veste bună pentru construcțiile din lemn din România! Noul normativ pentru construcțiile din lemn va permite dezvoltarea acestui sector al construcțiilor, așa cum se întâmplat în țările dezvoltate. 

Ordinul și Anexa Ordinului ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației nr. 227/2023 pentru aprobarea reglementării tehnice „Normativ privind proiectarea și verificarea construcțiilor din lemn, indicativ NP 005-2022” au fost publicate în Monitorul Oficial al României.

România și-a asumat, alături de celelalte state ale Uniunii Europene, o direcție clară pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Dincolo de susținerea pentru Pactul Ecologic European (Green Deal), țara noastră a semnat convențiile importante privind combaterea schimbărilor climatice, cum ar fi Acordul de la Paris sau Protocolul Kyoto 2.

Beneficiile construirii din lemn sunt nenumărate: clădirile sunt mai ușor de construit, timpul de realizare este mai scurt, poluarea din șantiere este mult mai mică decât din șantierele „clasice”. Lemnul este singurul material structural care poate permite o  decarbonizare substanțială a domeniului construcțiilor. 

Uniunea Europeană promovează folosirea lemnului în construcții. Sectorul construcțiilor este responsabil pentru peste 35% din totalul deșeurilor și pentru 5-12% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din UE. 

Uniunea arată limpede că produsele din lemn pot contribui la transformarea sectorului construcțiilor din sursă de emisii într-un absorbant de carbon. Promovarea produselor de stocare a carbonului este pe deplin compatibilă cu principiul neutralității tehnologice.

Comparativ cu oțelul sau betonul, beneficiile construcției din lemn sunt semnificative – atât în ceea ce privește stocarea pe termen lung a carbonului, cât și în reducerea emisiilor de la pădure la șantier.

Lemnul este regenerabil și reciclabil, iar utilizarea lemnului este vitală pentru o economie verde, ecologică – așa cum arată ASFOR în documentul său strategic – România Verde în 10 pași. 

Asociația noastră a subliniat de nenumărate ori nevoia creșterii sectorului construcțiilor din lemn și a militat constant pentru îmbunătățirea legislației în ceea ce privește normativele din sectorul construcțiilor. A colaborat permanent cu organismele implicate în modificarea normativelor, atât la nivelul internațional, prin Organizația Europeană a Operatorilor Economici din Domeniul Industrializării Lemnului (EOS), cât și pe plan intern – arhitecți (Organizația Arhitecților din România), constructori, producători de materiale de construcție din lemn.  

România, pentru că are această resursă, este un jucător important pe piața internațională a lemnului. În contextul în care, pentru perioade de zeci sau sute de ani, arborii captează dioxid de carbon, iar lemnul îl stochează, toate statele dezvoltate care dispun de această resursă fac politici publice bazate pe folosirea lemnului în tot mai multe domenii, inclusiv în cel al construcțiilor.

Modificarea normativelor pentru construcțiile din lemn este rezultatul unor eforturi susținute ale organizațiilor românești – publice, universitare sau asociative, de drept privat, așa cum este ASFOR – care au studiat și promovat dezvoltarea construcțiilor din lemn în România. 

Îi felicităm pe toți cei care au pus umărul la această schimbare de paradigmă, atât de necesară țării noastre! 

Ciprian Dumitru Muscă,

Președinte ASFOR

ASFOR este o organizație neguvernamentală patronală și profesională, autonomă și apolitică a agenților economici din domeniul exploatării forestiere, prelucrării primare și a industrializării lemnului.

Viziunea noastră este strâns legată de cea a organizațiilor care compun ASFOR: o asociație a unor companii care își desfășoară activitatea într-un mediu economic predictibil, etic și coerent. Credem în progresul bioeconomiei, în principiile economiei circulare și în etică. Și respectăm ceea ce cu toții iubim: pădurea!

Documentul „România verde în 10 pași” poate fi consultat și descărcat de pe site-ul nostru:

https://asfor.ro/wp-content/uploads/2020/06/ASFOR-Romania-Verde-%C3%AEn-10-pa%C8%99i.pdf