Comorile României: pistornice din lemn de fag, în colecția Muzeului Național de Istorie

0
156

Forestmania.ro vă prezintă, începând de astăzi, obiecte și documente din colecția Muzeului Național de Istorie a României. Vorbim despre lemn și cum a însoțit el poporul român de-a lungul veacurilor, fie că sunt obiecte religioase, unelte, diverse produse de uz casnic sau documente prețioase aflate în colecțiile muzeului.

Fiind Săptămâna Patimilor, vrem să prezentăm astăzi două piese de cult din zona Munteniei, din secolul al XIX-lea. Sunt două „pecetare” – pistornice – obiecte de cult utilizate în marcarea pâinilor rituale, a păștilor și prescurilor. Pe vremuri, erau ținute în lada de zestre, printre țesături înflorate, aromate cu busuioc și levănțică, într-un săculeț din pânză albă de in…

Ritul „sigilării” prescurilor, utilizate drept ofrandă în cultul morților, se practică încă din perioada medievală.

Inscripționate cu litere simbolice semnificând „victoria lui Iisus Hristos asupra morții”, pistornicele sunt obiecte unicat și „pecetea” pe care o lasă pe pâine devine rugăciune. Ele seamănă, de altfel, cu niște troițe.

Pecetarele se disting prin marea capacitate de a sintetiza și de a îngemăna simbolismul riturilor agrare (grâul, spicul, făina), a artei gastronomice (prescuri), a credințelor religioase (tema răstignirii și inscripția de pe postament) și a artei prelucrării lemnului.

Precizăm că descrierea tehnică a obiectelor aparține specialiștilor Muzeului Național de Istorie.

Pistornic din lemn de fag

Piesa a fost confecționată prin tehnica tăierii, cioplirii, incizării (cu scoaba, dalta) și sculptării.

Este un sigiliu din lemn de formă tronconică, cu care se imprima pe prescuri semnul crucii și semnele rituale ortodoxe reprezentate de inițialele „I.C.” și „NIKA”.

Mânerul are forma unei cruci stilizate. Frontal este sculptat Iisus Hristos răstignit pe cruce.

Pe revers este sculptată Maica Domnului cu Pruncul Iisus. Obiectul păstrează culoarea naturală a lemnului patinat.

Dimensiuni: H=185 mm; La=64 mm; Gr=54 mm.

Starea de conservare: piesa prezintă o fisură longitudinală, fiind relativ uzată de folosirea îndelungată.

Datare: al treilea sfert al secolului al XIX-lea.

Pistornic din lemn de fag, pictat

Piesa a fost confecționată prin tehnica tăierii, cioplirii, incizării, și sculptării.

Este, de asemenea, un sigiliu din lemn de formă tronconică, cu care se imprimau pe prescuri semnul crucii și inițialele rituale ortodoxe reprezentate de literele „I. C.” și „X. C.” precum și cuvântul „NIKA” (biruitor).

 În partea superioară este incizat „I.C.” Partea centrală de formă dreptunghiulară are în mijloc litera „X”.

Decorul geometric, realizat prin incizie, este reprezentat de două arce de cerc, linie în zig-zag și linii drepte. Spațiile delimitate de motivele geometrice sunt pictate în roșu, galben și (albastru?). În partea de jos este înscris „X.C.”.

Dimensiuni: H=221mm; La=63mm; Gr=40 mm;

Starea de conservare: piesa prezintă arsuri și lovituri; este uzată de o folosire îndelungată.

Datare: prima jumătate a secolului al XIX-lea.

Piesele au fost achiziționate din zona de sud a României, Muntenia.

Nota redacției:

Piesele fac parte din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României. Imaginile în format digital sunt publicate de forestmania.ro în urma unui Acord semnat cu conducerea MNIR. Acordul are scopul de a mediatiza colecția de obiecte din lemn a muzeului și de a contribui la cunoașterea începuturilor prelucrării lemnului în țara noastră.