Lucrările forestiere de pe Valea Cerbului sunt PERFECT LEGALE
La începutul acestei săptămâni, o organizație care susține că militează pentru protejarea mediului, a organizat un protest în Parcul Natural Bucegi împotriva unor așa-zise „tăieri ilegale” de arbori pe Valea Cerbului. Protestul a fost mediatizat, deși nimeni nu a putut prezenta vreo dovadă a ilegalității.
În urma acestui eveniment, compania de exploatare forestieră care avea lucrări în zonă a fost imediat verificată de instituțiile abilitate. Toate verificările autorităților au ajuns la aceeași concluzie: exploatarea avea toate documentele, autorizațiile și avizele în regulă.
Pădurea în care se desfășurau lucrări forestiere este proprietate privată și nu se află în nicio zonă de protecție, ci în zona de management durabil în care se pot face astfel de lucrări. Nu este nici în zona de protecție a Parcului Natural Bucegi, nici în Rezervația Naturală ”Abruptul Prahovean” și nici nu este o pădure virgină, așa cum au spus organizatorii protestului.
Lucrările de exploatare s-au desfășurat într-un interval de timp mai lung decât cel stabilit inițial din cauza condițiilor meteo nefavorabile. În luna martie, pe Valea Cerbului era zăpadă de un metru înălțime. Termenul de finalizare a lucrării a fost prelungit, dar și acest lucru s-a făcut cu toate aprobările și avizele necesare. Lucrarea este conformă cu amenajamentul silvic al Ocolului Silvic Azuga și a fost avizată și de Administrația Parcului Natural Bucegi.
ASFOR dezaprobă orice acțiune denigratoare la adresa companiilor care exploatează sau prelucrează lemn în România. Asociația noastră militează constant pentru respectarea legii și sprijină toate demersurile statului român legate de implementarea și respectarea legislației sectorului forestier.
Asemenea acțiuni „spectaculoase”, dar fără niciun suport legal care să le legitimeze, aduc prejudicii companiilor forestiere românești, singurele licențiate să exploateze lemn în țara noastră. Înțelegem că sunt ONG-uri care trebuie să arate preocupare pentru protejarea mediului, dar un dialog prealabil poate dezamorsa o situație ca aceasta, inutil și artificial inflamată.
ASFOR susține exploatarea responsabilă și sustenabilă a lemnului românesc. Protejarea pădurilor este parte a activității noastre, a forestierilor. Iar exploatarea și prelucrarea lemnului trebuie să continue. În fiecare casă există obiecte de lemn, mobilier, rame de uși și ferestre, instrumente muzicale sau jucării de lemn. Suntem păstrători ai unei mari tradiții a lemnului. Lumea modernă redescoperă casele și clădirile din lemn. O lume fără lemn ar fi, poate, una de plastic. Nu credem că cineva își poate dori așa ceva!
Ciprian Muscă,
Președinte ASFOR