Nimic nu poate fi mai frumos, mai onorant, decât să sărbătorești Ziua silvicultorului invitând generația de mâine să se alăture celor aproape 150.000 de truditori din sectorul forestier!

0
260

Este o senzație unică, este ca și cum ai fi în șantierul de împăduriri și ai participa la instalarea generației de mâine, o nouă pădure, care va duce pe umerii ei atât mângâierea razelor de soare dar și greutatea și asprimea furtunilor și care, prin unitate va străbate timpul pentru a asigura instalarea a noi și noi generații.

Dragi profesori, stimați părinți și invitați, dragi tineri colegi,

Mă bucur și sunt onorat să fiu astăzi, aici la Suceava, atât în calitate de președinte al Asociației Forestierilor din România – ASFOR cât și în cea de absolvent al Facultății de Silvicultură din cadrul Universității Ștefan cel Mare din Suceava.

Vă transmit felicitările forestierilor români și vă spun, în numele lor, bine ați venit în breasla noastră!

Vreau să vă spun, în primul rând, că în această lume tulbure și complicată de azi, cu pandemie și război, cu probleme economice mari, dumneavoastră sunteți și un capital uman de neprețuit, dar aveți și o răspundere mare pe umeri.

Viitorul pădurii românești și al sectorului forestier trece, în timp, în mâinile voastre.

Viața unui arbore este mai lungă decât viața unui om și va trebui să știți să îngrijiți pădurea în așa fel încât copiii și nepoții voștri să se poată bucura de ea și de darurile ei.

Această resursă este printre ultimele, dacă nu chiar ultima, care ne mai aparține. Și va trebui să fiți atenți și la acest lucru.

Nu vreau să vă amăgesc în niciun fel: avem nevoie de specialiști, aveți un viitor în această breaslă, dar trebuie să știți că forța noastră stă în forța caracterului fiecăruia.

Ceea ce ați învățat vă va ajuta să duceți mai departe și să îmbunătățiți silvicultura și exploatarea lemnului de la noi din țară. Să o aduceți în mileniul trei, să folosiți noile tehnologii, să folosiți bunele practici pentru modernizarea activității noastre.

Suntem al șaselea producător de lemn din UE și concurăm, mai slab echipați, de la egal la egal cu economii foarte bine tehnologizate. Trebuie să ardem etape, și contăm pe dvs.

Sectorul forestier și de prelucrare primară a lemnului are 150.000 de angajați în România și produce 3,5% din PIB-ul țării. Nu e deloc puțin!

Pădurea are o importanță strategică din trei perspective mari: economică, socială și de mediu. Specialiștii, printre care sunteți și dvs, asigură echilibrul între aceste funcțiuni.

Veți începe munca. Calificarea în profesiune este însă cu atât mai valoroasă cu cât rămâneți consecvenți cu principiile breslei noastre: corectitudinea, credința și respectul pentru adevăr.

Suntem o breaslă hulită, mereu atacați, mereu subiecte în fake-news. Nu trebuie să tăceți în fața nimănui, dar trebuie să știți că cea mai bună apărare este adevărul. Folosiți internetul și rețelele de socializare pentru a-l spune.

Aveți grijă de pădure, aveți grijă de oamenii dvs și fiți conștienți de faptul că începeți, de azi, să construiți nu doar viitorul dvs, ci pe cel al societății românești.

Mult succes!

La mulți ani silvicultorilor!