Peste 100 de experți în păduri s-au reunit la Bari, în cadrul proiectului SILVANUS.

0
262

ASFOR – contributor direct la realizarea politicilor de creștere a rezilienței pădurilor

În perioada 5-8 iulie, la Bari, în Italia, a avut loc adunarea generală a partenerilor care fac parte din proiectul european SILVANUS.

La întâlnire au participat peste 100 de experți. Finanțat prin programul EU Horizon 2020, proiectul urmărește crearea unei platforme care să vină în sprijinul gestionării pădurilor, creșterii rezilienței acestora pe fondul schimbărilor climatice, precum și integrarea de tehnologii moderne care să permită generarea de indicatori de risc și modele privind comportamentul la foc. Se urmărește integrarea și prelucrarea de date din surse multiple, precum: modele climatice, date meteo, sateliți de observare a Pământului, metode de determinare a cantității de material combustibil existent în păduri, senzori, drone și roboți.

Dincolo de creșterea rezilienței pădurilor și reducerea riscurilor incendiilor de pădure, obiectivele SILVANUS se suprapun pe ținte ca dezvoltarea durabilă și creșterea economiei circulare, pentru un beneficiu reciproc pentru păduri și umanitate.

SILVANUS reunește 49 de parteneri din Uniunea Europeană la care se adaugă Brazilia, Indonezia și Australia. Are un buget de 23 de milioane de euro pentru o perioadă de 42 de luni.

Proiectul presupune organizarea de activități-pilot în 11 țări, dintre care 8 sunt europene (Franța, Italia, Slovacia, Grecia, Republica Cehă, Portugalia, Croația și România), iar 3 sunt din afara Europei (Indonezia, Brazilia și Australia).

Programul-pilot al României a fost prezentat de către președintele ASFOR, dr. ing. ec. Ciprian Muscă. România este reprezentată în proiect prin ASFOR, Fundația SMURD și compania de IT SIMAVI.

Prin participarea în proiect, ASFOR își asumă rolul activ de contributor direct la crearea și implementarea de proceduri de gestionare sustenabilă a pădurilor în contextul schimbărilor climatice.

Biroul de presă,

ASFOR

COMUNICAT DE PRESĂ

11.07.2022