Spectaculos: Haty Wood din Vâlcea instalează linii de producție nou-nouțe și își diversifică oferta

0
111

Iată că mai sunt și vești bune din industrie, într-o perioadă în care auzim numai despre război, scumpiri și sancțiuni economice cu impact și pe piața românească: compania Haty Wood din Vâlcea este în plin proces de modernizare și retehnologizare. Zeci de utilaje noi se instalează în această perioadă în halele de producție din Băbeni. Vor avea echipamente noi de calibrat, de îmbinări în dinți, linii noi de panouri și brichete, vor schimba metoda de debitare, vor instala softuri pentru producția de baluștri. O parte au ajuns deja, și sunt în țiplă, o parte sunt pe drum. Datorită noilor tehnologii, cei de la Haty Wood vor crește oferta și vor putea oferi produse finite la prețuri mai bune.

 „Adăugăm valoare producției, masei lemnoase pe care o prelucrăm. Vom face produse finite superioare, intrăm pe piață cu parchet, lambriu, scări, baluștri, chiar și grinzi stratificate în viitorul apropiat. Pentru că le vom produce noi, prețurile vor fi competitive și sperăm să răspundem astfel cererii din piață”, a declarat pentru forestmania.ro Adriana Manea, CEO al companiei Haty Wood.

Merită subliniat că o parte din liniile de producție au fost achiziționate prin fonduri europene. Un milion de euro din proiectul de 1,6 milioane euro sunt fonduri nerambursabile. Sigur că prețurile s-au modificat în timp, de la depunerea proiectului până la momentul finanțării. În sensul că au existat diferențe de la sumele inițiale, valabile doar pentru 6 luni, diferențe ce au fost suportate de Haty Wood. Dar chiar și așa, au mers mai departe și nu regretă.

Cu atât mai mult cu cât noile echipamente sunt de înaltă calitate și performanță. „Există si linii mai ieftine, dar nu am luat din acelea. Am vrut să achiziționăm ce era mai bun, pentru că e alt randament. De exemplu, este foarte important uscătorul, la linia de brichete. Avem o presare de 20 la 1, astfel încât puterea calorifică e ridicată, exact ce ne doream. Să punem în piață produse bune. Altfel, ce rost are?”, spune Adriana Manea.

Finanțarea a fost acordată prin Programul Operational Regional, Axa Prioritară 2 – Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii, Prioritatea de investiții 2.2 – Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor.

„Obiectivul firmei este ca pe viitor să îsi asigure o dezvoltare durabilă prin consolidarea activității, ceea ce presupune investiții în utilaje performante care să asigure calitatea produselor la nivelul standardelor existente pe piața internațională, creșterea portofoliului de comenzi și a numărului de clienți. Pentru a-și atinge obiectivele, HATY SRL va folosi o strategie de dezvoltare durabilă ce constă în consolidarea activității sale prin achiziția de echipamente noi, performante și crearea de noi locuri de muncă. Proiectul presupune ”Extinderea capacității unei unități existente, prin creșterea volumului cel puțin unui produs/serviciu aferent domeniului de activitate (clasa CAEN) vizat de investiție”.

„Fabrica de cherestea existentă rămâne de sine stătătoare și furnizează cherestea, iar din resturi producem brichete. Coaja o s-o folosim ca și combustibil la centrala termică și în acest fel valorificăm tot! Asta e și ideea”, ne-a mai spus Adriana Manea.

Training în Spania

Toate utilajele vin cu transport și instalare asigurate, conform contractelor, de firma producătoare. Pentru a putea utiliza softurile, compania Haty Wood trimite la specializare angajați. Aceștia vor petrece o perioadă în Spania, unde vor învăța să utilizeze programele.

Se toarnă fundația pentru secția de brichete

În acest moment în curtea Haty Wood e un adevărat furnicar. Utilaje în țiplă așteaptă să intre în producție, iar într-o altă parte se pregătește terenul, la propriu, pentru viitoarea secție de produs brichete. În aceste zile se toarnă fundația, întrucât de la 1 aprilie încep să sosească noile mașini.

De la fag la frasin și stejar

Haty Wood va diversifica nu doar oferta, ci și speciile de lemn. Dacă în acest moment accentul e pus pe fag, în viitor vor prelucra și frasin și stejar.

Haty Wood, membru al Asociației Forestierilor din România (ASFOR), este o afacere de familie fondată în 1994, iar astăzi produsele lor se se găsesc în case, birouri, hoteluri și alte locații din întreaga lume.

„În această industrie secretul este respectul. Respectul față de materia primă, adică față de pădure, respectul față de comunitatea în care îți desfășori activitatea, față de parteneri și, mai ales, față de oamenii tăi, angajații. Oamenii buni sunt greu de găsit, iar dacă îi găsești trebuie să ai grijă de ei. Chiar și după atâția ani, Haty Wood este legată de valorile pe baza cărora a fost întemeiată: standarde înalte de afaceri, arta prelucrării lemnului cu generații care lucrează împreună pentru bunăstarea comunității locale”, punctează Adriana Manea.

Foto și detalii: Haty.ro