21 Martie 2022 – Ziua Internațională a Pădurilor

0
739
DSC

Înființarea Consiliului Național al Pădurilor înseamnă o gestiune mai bună și unitară a pădurilor românești

În urmă cu 10 ani, la 21 martie 2012, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat, în 21 martie 2012, o Rezoluție prin care a declarat 21 martie ca Ziua Internațională a Pădurilor. Aceasta se celebrează din 2013 în fiecare an pentru a crește gradul de conștientizare asupra gestionării, conservării și dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de #păduri, în beneficiul generațiilor prezente și viitoare.

Pădurile acoperă o treime din suprafața pământului, îndeplinind funcții vitale în întreaga lume. Oferă hrană, adăpost, combustibil sau medicamente. Iar în contextul schimbărilor climatice, pădurile sunt principala resursă de captare a dioxidului de carbon, iar lemnul – principala resursă de sechestrare a acestuia. În plus, pădurile, prin producția de biomasă, pădurile sunt o resursă important în domeniul producției de energie regenerabilă.

Gestionarea sustenabilă a resursei de lemn este metoda care permite atingerea celor trei funcții de bază ale pădurii: economică, socială și de mediu. În acest sens, Asociația Forestierilor din România – ASFOR reiterează astăzi, de Ziua Internațională a Pădurilor, necesitatea utilizării produselor din lemn și faptul că pădurea și produsele din lemn trebuie să fie în centrul politicilor publice. Creșterea suprafeței de teren acoperite cu specii forestiere duce implicit și la o creștere a cantității de carbon absorbite, iar utilizarea lemnului în produse cu durată lungă de viață permite stocarea carbonului pe termen lung.

ASFOR a propus, prin documentul programatic „România Verde în 10 pași” înființarea Consiliului Național al Pădurilor.

Consiliul Național al Pădurilor ar urma să fie un organism independent, apolitic, care să dezvolte și să urmărească strategia forestieră națională, să emită avize în ceea ce privește legislația silvică și să reprezinte în Parlament punctele de vedere ale sectorului împreună cu asociațiile profesionale.

Consiliul va reglementa modul de funcționare a comisiilor care eliberează certificate de practică în silvicultură, va organiza la nivel național accesul în meseria de silvicultor, va urmări dezvoltarea dialogului intersectorial și a comunicării în domeniul pădurilor și va desfășura programe de susținere a educației forestiere.

Prin același document, ASFOR propune o serie de măsuri pentru relansarea economiei forestiere, care să participe la relansarea economiei naționale pe baze ecologice și care să ne permită atingerea țintelor de stocare a carbonului, esențiale în lupta cu schimbările climatice. Acestea se referă la inclusiv la creșterea capacității de administrare a pădurilor și crearea unor programe de susținere a IMM-urilor din domeniu prin care să poată fi achiziționate utilaje și echipamente moderne și prietenoase cu mediul, dar și la creșterea utilizării lemnului în construcții (documentul poate fi citit integral pe https://asfor.ro/romania-verde).

Grija pentru pădure ca resursă complexă și durabilă trebuie să fie în centrul politicilor statului român, cu atât mai mult în acest context european marcat de anii de pandemie și de criza generată de războiul din Ucraina.

Ciprian MUSCĂ,

Președinte

COMUNICAT DE PRESĂ

21.03.2022