Ciprian Muscă, ASFOR: „Europa se urcă în trenul lemnului. Noi, dacă ne împiedicăm de virgule, îl pierdem!”

0
62

Asociația Forestierilor din România (ASFOR) a organizat ieri, la Cinema Union din București, un eveniment de final de an la care au fost invitați atât membrii asociației, cât și parteneri de afaceri, autorități și jurnaliști. Nu a lipsit nici Ioan Sberea, președinte de onoare al ASFOR, cel care a înființat asociația.

A fost vizionat filmul documentar „Drumul lemnului”, producție ASFOR, și au fost schimbate opinii despre trendurile din piață în cadrul unui cocktail.

Președintele ASFOR, Ciprian Muscă, a vorbit despre 2021 și așteptările pe care industria le are de la 2022.

„În 2021 a fost un ritm nebun, a fost un an foarte greu, cu foarte multe evenimente. Pe lângă toate, noi a trebuit să continuăm activitatea de producție, pentru că populația are nevoie de lemn, de produse de lemn și de tot ceea ce oferă pădurea. Dar am vrut să organizăm acest eveniment pentru că trebuie să vedem și partea frumoasă a lucrurilor. Că la finalul unui an avem rezultate. Că în casa fiecărui român există cel puțin un obiect din lemn.

Pentru anul viitor ne propunem să obținem facilități fiscale care să încurajeze românii să folosească lemnul. Trebuie să avem curajul să solicităm reglementări de norme și de modificări care să faciliteze utilizarea lemnului în construcții, pentru că ne vom trezi că ratăm și trenul acesta. Europa se urcă în trenul lemnului, în trenul utilizării lemnului în combaterea schimbărilor climatice, iar noi, dacă mai stăm mult și ne împiedicăm în reglementări și-n ordine și-n virgule, o să ratăm și trenul acesta”, a spus Ciprian Muscă.

Amenajamente, SUMAL. Și zgomot

Ciprian Muscă a vorbit și despre problemele industriei, inclusiv „zgomotul” care însoțește activitatea forestierilor și perturbă de multe ori producția.

„Avem discuții despre amenajamentele silvice, avem discuții despre SUMAL. Am reușit să avem un sistem de trasabilitate utilizabil, dar din ianuarie vom începe din nou discuțiile cu ministerul pentru a-l face mult mai util, mai practic, să fie utilizat în scop de producție și să ușurăm activitatea pe SUMAL.

Avem cu ce ne lăuda, nu trebuie să mai stăm ascunși. Filmul „Drumul lemnului” îi poate convinge pe cei cărora le-a fost deformată imaginea despre lemn, despre pădure, despre forestieri, despre silvicultori. Pentru că agitația s-a mutat pe drumul lemnului. Acțiuni urbane vin și spre zona forestieră. E un zgomot continuu atât la marginea pădurii, cât și la nivel legislativ”, a mai spus Ciprian Muscă.

Ioan Sberea: Miniștrii Mediului și Agriculturii trebuie să stea de vorbă

Președintele de onoare al ASFOR a spus că finanțarea industriei este o problemă care trebuie discutată mai ferm. „Există un guvern de alianță, iar miniștrii Mediului și Agriculturii trebuie să stea de vorbă și să găsească soluții. Cei doi pot sta de vorbă și să discute despre fonduri. Iar de la Uniunea Europeană trebuie cerute fonduri, trebuie să fim mai bătăioși. Nu se întâmplă nimic, nu ne dau afară, că au nevoie de noi. Trebuie luptat acolo”, a spus Ioan Sberea.

Proiecte ASFOR pentru 2022

În afară de discuțiile despre SUMAL, cei de la ASFOR au mai multe proiecte pentru 2022. Iată câteva dintre ele:

  • Modificarea normativelor în construcții referitoare la utilizarea lemnului
  • Demararea Bursei Lemnului alături de Bursa Română de Mărfuri
  • Brandul „Lemn Românesc” pentru lemnul supus prelucrării primare și industrializării
  • Implicare în proiectul de Educație ecologică alături de Ministerul Educației
  • Modificarea legislației referitoare la finanțarea industriei
  • Intensificarea acțiunilor de comunicare
  • Demersuri pentru realizarea de drumuri forestiere.

„Drumul lemnului” continuă

ASFOR va continua și în 2022 proiectul de film documentar „Drumul lemnului”. Episodul pilot realizat în acest an prezintă toate etapele în ceea ce privește pădurea – de la sămânță până la prelucrarea primară și realizarea unui produs finit. În 2022, filmul va prezenta atât zone de producție, cât și instituțiile de învățământ din domeniu.

Dacă nu ați văzut filmul, o puteți face acum.