În cadrul ciclului de emisiuni „Deșteptarea României”, de la radio EuropaFM, realizată de Cătălin Striblea, a venit rândul dezbaterii despre #pădure și industria forestieră. În cadrul dezbaterii „Poate fi exploatată pădurea rațional sau trebuie interzise tăierile?”, a intervenit și Ciprian Muscă, președintele #ASFOR.
Președintele ASFOR a vorbit despre mai multe lucruri, printre care:
Importanța monitorizării trasabilității lemnului prin SUMAL 2. O aplicație aflată în continuu update. Pentru o mai bună #monitorizare și eliminare a suspiciunilor de abateri de la legislația forestieră, sistemul de monitorizare poate fi îmbunătățit prin instalarea de camere video.
Creșterea fondului #forestier al României și ritmul împăduririlor care este încetinit și din lipsa suportului legal, dar și din lipsa stimulentelor acordate celor care împăduresc propriile terenuri. Agricultorii care primesc subvenții pentru exploatările agricole nu vor accepta să împădurească o parte din aceste terenuri pentru că pierd. Subvenția agricolă nu este înlocuită cu nimic.
Lemnul asigură 3,5% din PIB-ul României.
Sectorul #forestier din România care a fost trecut de toate guvernele și de toți miniștrii la capitolul „și altele” fiind văduvit complet de finanțare.
Este nevoie acută de sprijin pentru a putea concura sectoarele forestiere din țările dezvoltate. ASFOR insistă pentru finanțarea (inclusiv prin PNRR) unor programe și proiecte de investiții ca: „Programul rabla pentru utilaje forestiere”, „Programul primul funicular”, realizarea de #drumuri forestiere (este nevoie de cca 10 mii km) și #depozite, dezvoltarea de noi capacități de prelucrare a lemnului, inclusiv crearea de noi produse (CLT, grinzi lamelare, elemente pentru case sau mobilier).
Este nevoie de îmbunătățirea legislației și a normativelor din construcții pentru a putea construi clădiri din #lemn.
Asociația Forestierilor din România – ASFOR a formulat următorul punct de vedere adresat prezentatorului emisiunii: