ASFOR, prin președintele Ciprian Muscă, a participat la inaugurarea Centrului de Cercetare, Inovare, Proiectare și Formare Profesională “Silvana” în localitatea Lunca Ilvei, din județul Bistrița-Năsăud, în prezența ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, dl. Adrian Oros și a reprezentanților comunității locale.

Evenimentul a excelat prin două premiere: inaugurarea primului centru de cercetare, privat, specializat în lemn și produse din lemn și, din păcate, singurul la această dată în România, precum și prezentarea unei construcții model din lemn (grinzi lamelare, CLT, panouri), izolată cu un material ecologic – lâna, în care funcționează centrul.

Astfel, lemnul beneficiază din nou de un centru specializat în ceea ce privește cercetarea aplicată în vederea obținerii produselor din lemn, dar în special în construcția caselor din lemn și a izolațiilor ecologice cu rumeguș, cânepă sau lână.

Colaborarea cu arhitectul Horațiu Răcășan este de bun augur, deoarece punerea în operă a lemnului și obținerea de construcții utile și benefice sănătății omului poate fi făcută doar printr-o strânsă colaborare între producătorii de case din lemn și arhitecți, care pot să pună în valoare și să promoveze lemnul în construcții.

Cu această ocazie, am reiterat dezideratul ASFOR pentru o Românie verde, prezentând viziunea strategică a ASFOR: România verde în 10 pași. Viitorul construcțiilor este lemnul, deoarece acesta este regenerabil, reciclabil, ecologic, fiind benefic pentru sănătatea omului.

Utilizarea resursei de lemn este vitală pentru o economie verde, ecologică. Statul și autoritățile locale se pot implica în vederea sprijinirii utilizării lemnului în construcții, prin:

• Programul „Construcţii din lemn” (autorităţile publice pot realiza case pasive din lemn şi pot folosi minim 10% lemn în toate construcţiile realizate din fonduri publice);

 • Programul „Casa din lemn” – persoanele fizice pot fi sprijinite financiar să realizeze construcţii din lemn;

• Programul “Construcţii din lemn pentru o economie verde” – persoanele juridice pot fi sprijinite pentru a realiza sedii, spaţii tehnice, spaţii pentru comerţ şi producţie din lemn;

• Reducerea cotei TVA pentru lemnul utilizat în construcţii la 5%, pentru a stimula utilizarea lemnului în construcţii;

• Program de achiziţie a instalaţiilor de încălzire cu randament de ardere ridicat;

Eliminarea TVA pentru lemnul de foc.

Acestea sunt măsuri deja implementate în multe state, iar decidenții trebuie să se aplece asupra lor și să găsească soluții pentru a le implementa și în România.

De asemenea, am profitat de prezența ministrului agriculturii Adrian Oros și am întărit încă o dată necesitatea finanțării sectorului forestier în programarea financiară 2021 – 2027. Astfel, pădurea reprezintă 30% din suprafața ruralului, în aceste condiții vorbind despre PNDR, adică despre dezvoltare rurală, este absolut necesar ca și alocarea financiară să țină cont de ponderea pădurii în suprafața ruralului.

Totodată, doar prin investiții în administrarea durabilă a pădurii, recoltarea sustenabilă a lemnului, case și produse din lemn, România, dar și celelalte state europene vor fi capabile să atingă țintele de economie verde și de luptă cu schimbările climatice, prin absorbția și stocarea carbonului pe termen lung.

În semn de recunoștință pentru tot efortul depus pentru a menține la cel mai înalt nivel activitatea de exploatare și prelucrare a lemnului, precum și pentru pionieratul în ceea ce privește construcțiile din lemn, am oferit domnului Emil Iugan o plachetă din partea ASFOR.

De asemenea, în semn de mulțumire pentru că a continuat sprijinul acordat de ministrul Petre Daea, și a încurajat prezența ASFOR în grupurile de lucru pentru programarea financiară 2021 – 2027, cât și pentru faptul că solicitările sectorului forestier au fost ascultate, am oferit ministrului agriculturii, Adrian Oros, o plachetă din partea ASFOR.

La acest important eveniment am fost însoțit de către Octavian Iugan – președinte ASFOR sucursala Bistrița Năsăud și Liviu Goga – consilier ASFOR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.