ASFOR – o nouă conferință în pădure

0
292

ASFOR continuă conferințele practice în pădure cu prezentarea aspectelor practice privind exploatarea lemnului dar și a inovațiilor care au menirea în a ne permite să gestionăm durabil pădurea.

Anul trecut, în luna martie, am organizat o conferință în pădure, lângă Poiana Țapului, județul Prahova, la care au participat reprezentanți ai mediului de afaceri, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Gărzii Forestiere Naționale, parlamentari, cadre universitare și studenți, jurnaliști și membri ai unor ONG-uri.

Am avut ocazia atunci să parcurgem împreună traseul lemnului în pădure: recoltare, transport în platforma primară, debitare, sortare și producerea de biomasă din deșeuri lemnoase. Toate procesele realizate cu utilaje moderne, performante și prietenoase cu mediul. Am văzut în acțiune un forwarder de ultimă generație și un skidder controlat de operator de la distanță, prin radio-comandă. Demonstrația s-a încheiat cu prezentarea unui utilaj de colectare și comprimare a deșeurilor (press collector) care produce biomasă în platforma primară.

Anul acesta venim cu o nouă noutate în ceea ce privește exploatarea lemnului dar și în ceea ce privește măsurarea lemnului.  Astfel de demonstrații au rolul de a ne permite să ne perfecționăm, să evoluăm și să creștem gradul de conștientizare dar și transparență privind exploatarea lemnului.

PROIECTUL SINTETIC REUNEȘTE 21 DE PARTENERI DIN ÎNTREAGA UNIUNE EUROPEANĂ

Joi, pe 16 mai anul acesta, organizăm o nouă Conferință în pădure. Vom puncta cel puțin două teme de maxim interes: trasabilitatea masei lemnoase și prezentarea, în parchet, a unui utilaj performant.

Prima temă se referă la proiectul SINTETIC, prin care se urmărește dezvoltarea și implementarea unei platforme digitale care poate oferi o schemă cuprinzătoare de gestionare a datelor pentru întregul lanț valoric al pădurii și lemnului. Concret, o dată cu implementarea SINTETIC, fiecare articol din lemn va fi individualizat și va avea atașat un ID unic ce va fi transmis către o bază de date centrală.

Platforma digitală va fi concepută pentru a găzdui două scenarii „extreme” din sectorul forestier și, în consecință, tot ceea ce se află între ele. Pe de-o parte, sectorul forestier tehnologizat, așa cum este în nordul și centrul UE, caracterizat prin păduri de mare valoare, cu o bună disponibilitate a datelor, sisteme de recoltare complet mecanizate și un lanț de aprovizionare bine structurat, inclusiv fabrici de cherestea moderne echipate cu senzori pentru evaluarea calității.

Pe de altă parte, sectorul forestier, așa cum se găsește în zona Mediterană și în estul UE, caracterizat prin păduri valoroase dar și printr-o fragmentare ridicată a proprietății pădurilor, inventare nearmonizate, fabrici de cherestea mici și micro și niveluri scăzute de investiții și inovare.

Proiectul  este coordonat de Centrul de Știință și Tehnologie Forestieră din Catalonia (CTFC) și reunește 21 de parteneri din întreaga Uniune Europeană. Din România participă Universitatea Transilvania din Brașov, firma Silvador Company SRL și ASFOR. Fezabilitatea sistemelor va fi demonstrată în opt locații din Finlanda (2), România (2), Suedia, Franța, Spania și Italia. Proiectul a început la 1 iunie 2023 și se va încheia la 31 mai 2027.

A DOUA TEMĂ ESTE PREZENTAREA HARVESTERULUI TIGERCAT 882

Utilajul este perfect pentru lucrări pe teren în pantă. Fiind un utilaj șenilat, impactul asupra solului este redus. Brațul puternic direcționează locul în care cade arborele recoltat, astfel încât eventualele prejudicii sunt minime. Capul procesor puternic poate recolta arbori de dimensiuni mari.

Ingineri, tehnicieni, operatori de utilaje forestiere, fasonatori mecanici, constructori, șoferi, muncitori în pădure sau în producție – toți, trebuie să ne adaptăm și să învățăm să lucrăm cu instrumente moderne, inclusiv cu cele digitale.

Partenerii noștri la acest eveniment, Migab Forest și Alser Forest, au pregătit o demonstrație în pădure cu acest utilaj și vă asigurăm că va fi o demonstrație spectaculoasă.

Ca de obicei, voi fi alături de noi reprezentanți ai mediului de afaceri, responsabili din instituțiile de stat, profesori universitari, studenți și jurnaliști.

Vă așteptăm, începând cu ora 10.00, la Azuga, pe platoul de lângă cabana Susai, într-un parchet de exploatare al SC Migab Forest SRL.

Ciprian Dumitru MUSCĂ,

Președinte ASFOR