ASOCIAȚIA FORESTIERILOR DIN ROMÂNIA – ASFOR, asociație patronală și profesională a operatorilor economici din exploatări forestiere și industrializarea lemnului, se adresează pe această cale românilor aflați în diaspora, care găsesc în lovirea domeniului economiei forestiere o modalitate facilă de promovare personală, așa cum fac și în articolul publicat pe site-ul stiripesurse.ro (https://www.stiripesurse.ro/diaspora-cere-demisia-unui-ministru-sunteti-incompetent-si-mincinos-sau-cumparatva-cerem-de-urgentademisia_1454892.html?fbclid=IwAR0TO8GS-kpbfaCqHxtygDM6bbpB_9A-I8qi80WJb0q-BfzLRgEqYwnA5kg). Articolul este asumat cu curaj – Diaspora și publicarea acestuia se face de către un autor generic și necunoscut, la fel de curajos – corespondent Diaspora.

Dacă vom accepta și vom continua comunicarea în această logică, se vor consuma energii și se va pierde timpul într-un joc fără sens, fără logică și fără utilitate pentru societate – cu adversari aflați permanent în campanie electorală, care dacă nu sunt în căutare de electorat, sunt în căutare de finanțare.

Din păcate, aceștia se ghidează după o regulă foarte simplă care prinde la români – critică !, fii negativ !, cere demisia !, distruge ! – și vei câștiga urmăritori. Trebuie să fim sinceri și să recunoaștem, la români, acest tip de activitate prinde cel mai mult. Nu întâmplător pilda – “să moară capra vecinului” sau balada populară – “Miorița” s-au născut și se regăsesc doar în folclorul românesc.

Sectorul de exploatare forestieră, care este compus 100% din companii românești, IMM-urile din zona de prelucrare primară a lemnului și întreaga economie forestieră au nevoie de soluții economice pentru a face față crizei și pentru a se adapta schimbărilor care vor avea loc după aceasta. Industria plăcilor așteaptă relansarea activității în zona de construcții și a industriei mobilei.

Guvernul României, dar și ASFOR, ca asociație reprezentativă în domeniul economiei forestiere, avem responsabilitatea de a găsi soluții pentru a ieși din această criză, pentru a relansa economia forestieră românească, pentru a menține, dar și pentru a crea noi locuri de muncă în România.

Ne întrebăm unde este DIASPORA când este nevoie de ea ?  La pădure, nu mai avem cu cine lucra, deși salariile nu sunt deloc mici. Răspunsul îl regăsesc în vorba unui forestier cu experiență: oameni sunt – forță nu prea.

Dragi români din diaspora, ONG-uri de mediu, formatori de opinie, care vă plângeți că nu facem prelucrare superioară (VOI TOTUȘI CE FACEȚI ????), știți oare ce este valorificarea superioară a lemnului ?. Vă invităm pe toți să propuneți idei, produse și soluții care să creeze locuri de muncă în România și care să aducă bani la bugetul României. O țară se dezvoltă și este puternică prin resursele naturale pe care le are, prin resursa umană și prin resursa financiară, nu prin numărul de eseuri siropoase aruncate în presă.

Pentru a începe un dialog constructiv vă informăm că economia forestieră – prin silvicultură, exploatare forestieră, prelucrarea primară a lemnului, industrializarea lemnului și producția mobilei reprezintă 8,6% din PIB României. 3,5% din PIB este doar participarea sectorului de exploatare, prelucrare primară și industrializare a lemnului.

Aceste procente reprezintă în cifre brute – 2,8 miliarde de euro input de valută în economia românească din exporturi, 1,9 miliarde de euro plus la balanța comercială, asigurarea încălzirii pentru două municipii (Suceava și Vatra Dornei), asigurarea lemnului de foc pentru cca. 3,5 milioane de gospodării, administrarea unei suprafețe de pădure ce reprezintă 29% din suprafața țării și acoperă 30% din suprafața rurală a României.

Acest aport în economia națională este produs de economia forestieră, adică peste 200.000 locuri de muncă, create de peste 12.000 de operatori economici.

Sprijiniți domeniul economiei forestiere pentru că sprijiniți dezvoltarea României !

PREȘEDINTE

MUSCĂ CIPRIAN DUMITRU

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Descarcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.