Marți, 13 august 2024, a avut loc o întâlnire la Ministerul Mediului, Apelor si Pădurilor între Ciprian Dumitru Muscă, președintele Asociației Forestierilor din România (ASFOR), și ministrul mediului, Mircea Fechet. Întâlnirea s-a desfășurat în contextul discutării unor teme importante pentru industria forestieră și mediul înconjurător din țara noastră, participarea în proiecte externe, construcțiile din lemn și lemnul în construcții, valorificarea lemnului, utilajele forestiere și, nu în ultimul rând, programul rabla pentru sobe.
WoodPoP – Platforma Europeană de Politici referitoare la Lemn
Unul dintre subiectele abordate în cadrul întâlnirii a fost proiectul WoodPoP, care își propune să ofere soluții politice pentru a îmbunătăți producția și consumul sustenabil de lemn în cadrul unei bioeconomii circulare inovative. Ciprian Muscă a subliniat necesitatea implicării Ministerului Mediului în acest proiect, pentru a asigura implementarea politicilor și măsurilor necesare pentru promovarea unei economii sustenabile și a unei gestionări responsabile a resurselor naturale.
Regulamentul de valorificare al masei lemnoase din proprietatea publică
Un alt punct important discutat a fost propunerea de modificare a Regulamentului de valorificare al masei lemnoase din proprietatea publică. ASFOR a adresat o solicitare către Ministerul Mediului pentru promovarea unei modificări, punctuale, în sensul eliminării sau reducerii sancțiunii de reziliere a partizilor sau a loturilor de lemn, pentru a facilita funcționarea economiei forestiere în condițiile mai puțin predictibile, cauzate de contextul economic negativ și conflictele din Orient și Rusia.
Priorități comune pentru industria forestieră și mediul înconjurător
Întâlnirea dintre Ciprian Dumitru Muscă și Mircea Fechet evidențiază o colaborare bună între sectorul privat, reprezentat de ASFOR și autoritățile publice responsabile de mediu, ape și păduri, pentru a promova o gestionare sustenabilă a resurselor naturale.
Ambele părți au subliniat necesitatea de a găsi soluții echilibrate și durabile pentru a face față provocărilor actuale de mediu și economice.
Natura ne oferă totul! De ce să nu o răsplătim colectând selectiv deșeurile în construcții, realizate din singurul material natural, regenerabil, reciclabil – LEMNUL!
Investițiile realizate de administrațiile județene și locale pot juca un rol crucial în stimularea sectorului forestier și în asigurarea unei dezvoltări sustenabile în comunitățile noastre.
Prin colaborarea dintre ASFOR și Ministerul Mediului, se urmărește contribuția la un viitor mai verde și mai sustenabil pentru România, în beneficiul tuturor cetățenilor.
Realizarea spațiilor pentru amplasarea aparatelor de colectare a deșeurilor din structuri de lemn este o soluție nu doar pentru o reciclare verde prietenoasă cu mediul, ci și o soluție a crea locuri de muncă în domeniul silviculturii, exploatării lemnului și prelucrării lemnului și implicit de a finanța comunitățile locale și economia națională.
Această întâlnire de lucru a reprezentat un pas important în direcția colaborării dintre sectorul privat și autoritățile publice, pentru a promova politici și soluții care să asigure protecția mediului în Romania, precum și o gestionare responsabilă a resurselor naturale.
Apreciem faptul că domnul ministru a înțeles problemele prezentate, dar și faptul că a considerat pozitive soluțiile propuse și sperăm într-o concretizare a celor discutate și în rezultate pozitive pentru mediu, păduri, comunități, industria forestieră și economia națională.
Ciprian Dumitru MUSCĂ,
Președinte ASFOR
COMUNICAT DE PRESĂ
14.08.2024