AVEM SOLUȚII CONCRETE PENTRU FINANȚAREA SECTORULUI FORESTIER!

0
373

Asociația Forestierilor din România – ASFOR a organizat vineri, 10 februarie 2023, la Sfântu Gheorghe, Conferința „Modernizarea sectorului forestier – programe de finanțare”. Evenimentul marchează o premieră în istoria recentă a sectorului forestier: pentru prima dată, există soluții de finanțare pentru modernizarea acestui sector, vital pentru economia românească!

Evenimentul s-a bucurat de participarea producătorilor și distribuitorilor de utilaje forestiere, a managerilor și profesorilor principalelor școli silvice din România și a reprezentanților firmelor de exploatare forestieră .

De asemenea, au fost alături de noi, și le mulțumim pentru participare invitaților speciali: dl. Tánczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, dl. Porzsolt Levente, inspectorul-general al Gărzii Forestiere Naționale, dl. Paul Moldoveanu, șef birou AM PNDR din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și dl. Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna.

Prima parte a conferinței a fost dedicată liceelor și colegiilor silvice. Acestea pot achiziționa, prin PNRR, simulatoare de utilaje forestiere pentru pregătirea viitorilor operatori. Calificarea resursei umane este la fel de importantă ca dotarea cu utilaje noi. Colegii noștri de la Migab Forest au instalat un astfel de simulator în sala de conferință, iar participanții au avut ocazia să vadă cum funcționează acest echipament de pregătire.

În cea de-a doua parte a evenimentului, au fost prezentate modalitățile concrete de accesare a schemei de sprijin de 89 de milioane de euro pentru utilaje forestiere moderne și prietenoase cu mediul. Sprijinul vine prin Programul Național Strategic (PNS), gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

ASFOR a militat constant pentru modernizarea sectorului forestier și s-a implicat în mod constructiv în concretizarea acestor demersuri. Conferința noastră a permis întâlnirea directă dintre beneficiarii programelor de finanțare din sectorul forestier și autoritățile responsabile cu alcătuirea și derularea acestor programe.

Ciprian Dumitru Muscă,

Președinte ASFOR

COMUNICAT DE PRESĂ10.02.2023

Conferința ASFOR