România are resursă, experiență și expertiză pentru a crește piața construcțiilor din lemn, așa cum se întâmplă în statele occidentale. Trebuie doar să vrea!

0
140

„Ca să dezvoltăm un viitor fără emisii de carbon, e timpul pentru lemn!” s-a spus, în urmă cu un an, în Manifestul sectorului forestier din întreaga lume lansat la Londra, înaintea summitului dedicat schimbărilor climatice de la Glasgow (COP26).

Lemnul este singurul material structural durabil existent la nivel mondial care poate permite o decarbonizare substanțială a mediului construit. Este un material regenerabil natural care stochează carbonul și înlocuiește materialele produse cu consum intens de carbon – oțel, beton, material plastic. Producerea unei tone de ciment generează 1,25 tone de dioxid de carbon. Sectorul construcțiilor e responsabil pentru 40% din emisii de CO2 la nivel global.

Toate statele dezvoltate caută să folosească mai mult lemn în construcții. Peste tot s-au schimbat normativele în construcții, s-au intensificat cercetările, fabricile s-au dotat cu linii de producție a lemnului pentru construcții. Rezultatele sunt evidente – s-au construit și se construiesc clădiri înalte din lemn în întreaga lume. Vorbim de clădiri de apartamente, birouri, campusuri universitare, săli de sport sau bazine de înot. La Viena s-a aprobat recent construirea unui cartier de clădiri din lemn.

România este una din țările care ar putea avea un cuvânt de spus în industria europeană a construcțiilor din lemn. Ar contribui puternic la decarbonare și la schimbarea în bine a peisajului arhitectural. O casă de lemn realizată corect este ecologică și sănătoasă.

Mai mult, folosirea lemnului în construcții stimulează gestionarea durabilă a pădurilor care duce la o creștere mai mare a fondului forestier. Contribuie la o economie circulară, deoarece produsele din lemn pot fi reutilizate, reciclate și recuperate pentru energie cu emisii scăzute de carbon, la sfârșitul vieții.

Soluția este una simplă: utilizarea la scară mai mare a lemnului în construcții!

În documentul nostru programatic – România Verde în 10 pași* – ASFOR a propus o serie de măsuri pentru a crește utilizarea lemnului în construcții:

  • Programul „Construcții din lemn” – autoritățile publice vor realiza case pasive din lemn și vor folosi minim 10% lemn în toate construcțiile realizate din fonduri publice;
  • Programul „Casa din lemn” – persoanele fizice vor fi sprijinite financiar să realizeze construcții din lemn;
  • Programul „Construcții din lemn pentru o economie verde” – persoanele juridice vor fi sprijinite pentru a realiza sedii, spații tehnice, spații pentru comerț și producție din lemn;
  • Reducerea cotei TVA pentru lemnul utilizat în construcții la 5%.

Aceste măsuri, dublate de programe de investiții atât în zona managementului pădurilor și a exploatării forestiere, cât și în dezvoltarea infrastructurii de producție industrială ar contribui substanțial la dezvoltarea țării și atingerea obiectivelor asumate prin Green Deal. 

Este nevoie de sprijin pentru a dezvolta sectorul, pentru a face exploatările forestiere mai prietenoase cu mediul, pentru a îngriji pădurea așa cum se cuvine și pentru a pune lemn de calitate în piață. Pentru a arde etape de dezvoltare și a ajunge la performanțele țărilor dezvoltate, este nevoie de sprijin acum!

Ciprian Dumitru MUSCĂ,

Președinte ASFOR

Comunicat de presă

02.11.2022