Ziua Forestierului 2022, sărbătoarea industriei lemnului: Expoziție, demonstrații, concurs

0
111

În acest final de săptămână are loc la Poiana Stampei, în județul Suceava, evenimentul tradițional al Asociației Forestierilor din România, Ziua Forestierului.

Din program fac parte o expoziție a firmelor din domeniu, prezentări, demonstrații, Concursul Național al Fasonatorilor Mecanici, precum și Gala premiilor ASFOR.

Ziua Forestierului 2022 se desfășoară sub tema „De la țapină la casa pasivă – lemnul, materialul viitorului”.

Potrivit organizatorilor, la Ziua Forestierului sunt prezente nu mai puțin de 30 de companii. Printre acestea – Alias Forest (puieți containerizați), Ocolul Silvic privat Zetea, (care a adus un pod forestier mobil), IRUM, MAVI, Haty Wood (fabrică de prelucrare a lemnului din Vâlcea), Dendro Tools (care au adus atât clupe electronice și echipamente de digitalizare, cât și bocanci și alte accesorii), Silvania Internațional, ALSER Forest,  Kronospan, Revlam Forest, Elmas (distribuitor utilaje forestiere John Deere). Nu a lipsit nici producătorul local de case din bușteni Camaterra, din Poiana Stampei.

Printre cei care au făcut demonstrații s-au numărat cei de la OS Zetea, care au promovat podul forestier mobil.

O altă prezentare a aparținut Ocolului Silvic Privat Oituz, care a adus o capcană pentru insectele dăunătoare din fondul forestier, un dispozitiv care monitorizează prezența acestora și permit silvicultorilor să ia măsuri.

Prof. univ.dr. Laura Bouriaud a ținut un training de leadership dedicat femeilor din sectorul silvic și forestier.

Prof. Bouriaud este director de program în cadrul „Fem4Forest”, un proiect interregional care susține egalitatea de șanse în domeniu.

Din programul Zilei Forestierului a făcut parte și o prezentare cu titlul „Nevoia de comunicare”, susținută de consultantul ASFOR pe probleme de media și comunicare, Tudor Artenie.

La eveniment au luat cuvântul mai mulți invitați, printre care: ing. Dănuț Motaș, directorul Centrului de Perfecționare de la Roznov, Dan Anghel, de la Federația Sindicatelor Libere din Industria Lemnului, Levente Porzsolt, consilierul ministrului Mediului, Adrian Crețu, președintele Asociației Administratorilor de Păduri, Ciprian Palaghianu, decanul Facultății de Silvicultură din Suceava, Eleodor Nițescu, director adjunct al RNP Romsilva. Gazda din acest an, primarul din Poiana Stampei, a vorbit și el despre tradiția prelucrării lemnului în zonă și despre importanța acestei resurse pentru Bucovina și nu numai. Merită subliniat că primarul comunei este de profesie inginer silvic, iar Ziua Forestierului a fost o ocazie de a se reîntâlni cu foști colegi de facultate.

Concursul Național al Fasonatorilor Mecanici i-a adus lui Adrian Mocănașu din Neamț titlul de campion național. El a fost antrenat de campionul de anul trecut, colegul său, Marius Buhușanu, care s-a clasat pe locul 3. Pe locul 2 a fost Tîrșoreanu Nicolae, din Vălenii de Munte (Voicilas Forest Impex SRL).

Astăzi, președintele ASFOR a acordat o serie de diplome partenerilor și colaboratorilor asociației.

În discursul său, președintele ASFOR, Ciprian Muscă a făcut apel la unitatea breslei și a vorbit despre crearea unei conștiințe forestiere.

„Resursa umană, forestierul, o dată pierdută, nu mai poate fi recuperată, iar formarea unei noi generații poate dura zeci de ani. 

Dacă nu suntem înțeleși – nu trebuie să renunțăm, dacă nu suntem auziți – nu trebuie să renunțăm! Trebuie să luptăm fiecare și să avem curajul de a trezi acea conștiință forestieră care să facă publicul larg să ne asculte și să ne înțeleagă.

Trebuie să strângem rândurile, să căpătăm încredere în forțele noastre, și, înainte de a-i trezi pe alții, trebuie să ne înviorăm pe noi, să devenim un singur corp, cu o conștiință clară despre puterea noastră, despre frumusețea și noblețea chemării noastre de a îngriji pădurea, de a recolta lemnul, de a da viață lemnului în economie și în casele semenilor noștri”, a spus Ciprian Muscă.

Evenimentul se încheie mâine.