De ce pleacă lucrătorii forestieri în alte țări? „Au drumuri ca-n palmă și utilaje care merg”

0
67

Pe grupurile online ale celor din domeniul forestier apar frecvent anunțuri de angajări în alte state. Se caută drujbiști, se caută echipe de lucru în păduri la toaletare, doborâre etc.

Mulți sunt interesați, pentru că au auzit de la prieteni sau colegi că e mai bine ca la noi.

Am stat de vorbă cu unul dintre ei, care a mai fost plecat și acum vrea să plece din nou. E drujbist și are toate actele necesare, evident că și certificat EFSC. L-am întrebat de ce vrea să plece.

„Pentru că am mai lucrat afară și sunt condiții care nu se compară niciodată cu ce e în România. Nu se compară munca, salariul… Aici lucrezi 10, 12 uneori și 14 ore pe zi și câștigăm în jur de 130 de lei, maxim 150 de lei. Acolo lucrezi fix 8 ore, la 13 sau 14 euro pe oră. Faceți un calcul. Firmele respective asigură cazare, și este o cazare decentă, într-un apartament sau o casă. Sigur că e o bucătărie comună, apartamentul sau casa le împarți cu alți colegi, dar nu e o dramă asta”, ne explică Marius, din județul Neamț.

A fost până acum plecat de mai multe ori. A lucrat în Germania, lângă Frankfurt, și în Anglia, lângă Bristol.

„După o lună întreagă de lucru rămâi cu 1.800 – 2.000 de euro bani curați pe care îi trimiți acasă”, spune el. „Aici nu rămâi nici cu 2.000 de lei în mână după o lună de muncă”.

Dar nu sunt numai banii. Sunt condițiile. Adică acel suport de care beneficiază industria forestieră în alte state și care înseamnă sprijin pentru utilaje, dar și drumuri.

„Drumurile de la noi sunt… haos. La ei sunt betonate până la ultima parcelă. La noi e noroiul cât tine! Intri până la genunchi. Utilajele la noi se strică de 2 – 3 ori pe zi. De ce? Pentru că sunt vechi. Patronii români nu își permit utilaje scumpe. Să nu credeți că nu vor. Că nu e nimeni nebun să stea cu vechituri, în loc să aibă mașini care dau randament. Dar nu sunt la acel nivel, ca cei de afară”, a mai declarat drujbistul pentru forestmania.ro.

Industria forestieră, ignorată

Chiar zilele trecute cei de la Asociația Forestierilor din România (ASFOR) anunțau cu amărăciune că nici în Planul Național Strategic nu se face referire la acest sector. După ce în planul Național de Redresare și Reziliență accentul e pus pe împăduriri, monitorizare și biodiversitate, iată că nici PNS nu aduce vreo veste bună: nici drumuri, nici scheme de sprijin pentru forestieri.

„Avem nevoie de utilaje forestiere care să polueze mult mai puțin decât utilajele vechi. Există programul Rabla pentru autoturisme și electrocasnice, există programul Rabla pentru tractoare, se oferă discounturi celor care, atunci când cumpără un frigider nou, îl predau cel vechi. Dar un program Rabla pentru utilaje forestiere nu vrea nimeni să aprobe, sau un program prin care să fie susținută achiziția de funiculare…

Toată lumea prețuiește lemnul și pădurea, iar noi, forestierii, suntem cei mai interesați să avem pădure, pentru ca și copiii noștri să se bucure de căldura lemnului. Suntem huliți prea mult și ne pare rău că aceia care scriu împotriva noastră ignoră faptul că laptopul lor stă pe o masă de lemn, sau că legumele din bucătărie au fost tocate pe un blat de lemn. Sectorul nostru contribuie cu 3,5% la PIB-ul României. Breasla noastră numără peste 130.000 de lucrători, iar munca noastră nu este una ușoară. Este o muncă grea, de care beneficiază fiecare român”, se arată în comunicatul ASFOR, semnat de președintele Ciprian Muscă.

În aceste condiții, nu mai miră pe nimeni că oamenii pleacă din țară. În plus, pe site-urile de anunțuri cu locuri de muncă în străinătate sunt o mulțime de astfel de oferte.

Dar ministrul Muncii anunța ieri că România va permite anul viitor accesul a 100.000 de lucrători străini pe piața muncii din România. Prin urmare, drujbiștii noștri vor fi în Franța și Germania, iar la noi în parchete vor fi cei din Bangladesh…