Mesajul ministrului Mediului la Ziua Forestierului: „ASFOR trebuie să fie o portavoce”

0
39

Ziua Forestierului organizată de Asociația Forestierilor din România (ASFOR) la Roznov, județul Neamț, i-a pus laolaltă pe cei din industrie și pe reprezentanții autorităților, inclusiv Ministerul Mediului. Consilierul lui Tanczos Barna, Levente Porzsolt, a transmis un mesaj al ministrului: el a subliniat că suntem într-o perioadă în care se redefinesc lucrurile în domeniu, inclusiv prin noua Strategie Forestieră Europeană, iar ASFOR trebuie să fie o portavoce a sectorului forestier din România”.

Noi în România avem un paradox. Uitându-ne la activitatea care s-a desfășurat în România în ultimii 30 de ani, putem spune că avem niște păduri foarte frumoase, ca și biodiversitate, ca tot ce ne dorim.

Prin activitatea care s-a desfășurat în România – de forestieri, de silvicultori – avem acest rezultat. Pe partea cealaltă, zicem că noi suntem ăia care am distrus pădurile și suprafața pădurilor scade. De fapt, din orice studii, din orice imagini satelitare ne uităm, suprafața pădurilor din România crește. Acestea sunt realitățile. Eu zic că trebuie să fim orientați spre rezultat și putem spune că nu am făcut lucrurile în sensul rău. În momentul de față putem spune acest lucru peste tot. În presă, în Parlament, în Comisie, peste tot unde se discută despre forestieri și despre păduri.

Trebuie să știți că în momentul de față îl reprezint pe domnul ministru, suntem deschiși la colaborare și suntem deschiși să auzim vocea forestierilor. Îmi face plăcere să stau cu oameni care au ajuns unde au ajuns prin muncă.

Este o perioadă în care se redefinesc anumite lucruri, inclusiv prin noua Strategie Forestieră Europeană. Iar ASFOR trebuie să fie o portavoce a sectorului, pentru că trebuie să spunem lucrurilor pe nume”, a conchis reprezentantul ministerului.

Forestierii români sărbătoresc anual ziua lor, iar în 2021 acest eveniment a avut loc astăzi, 1 octombrie 2021, la Centrul de Pregătire și Perfecționare Profesională al forestierilor din orașul Roznov, județul Neamț.