Cristian Deac face case din bușteni. „E ceva ce nu se compară niciodată cu betonul”

0
43

Sunt spectaculoase, prietenoase cu mediul, la modă, sigure, izolate, călduroase iarna și răcoroase vara. Și am putea continua. Casele din lemn necalibrat apar din ce în ce mai des și oricare dintre noi ar prefera o astfel de construcție uneia din beton armat. Imaginați-vă cât de frumos trebuie să miroasă acel lemn! Să stai în sufragerie și să ai senzația că ești în pădure.

Casele din lemn rotund sau necalibrat nu sunt greu de făcut, dar nici ușor. Ne-a povestit Cristian Deac, patronul unei astfel de afaceri, care e procedura. „Pentru o casă de 88 de metri pătrați amprentă la sol ne ia o lună. O ridicăm la noi în șantier, o numerotăm, apoi o desfacem, o încărcăm și o remontăm la client. Casa trebuie să stea însă un an fără ferestre, ca să se usuce lemnul. Sunt case unicat, făcute după dorința clientului”, explică Deac pentru forestmania.ro.

Moștenire de la bunicul

Deac a început afacerea cu case din bușteni acum nouă ani. Dar nu din senin. Lucra deja de ceva ani în industrie. Făcea foișoare, leagăne și alte piese de mobilier, tot din lemn. Faine și acelea. Încet – încet s-a decis să facă un pas înainte și să lucreze la scară mai mare. Așa că a început cu casele din bușteni. Dragul de lemn l-a prins de la bunicul, care a lucrat cu plutele pe Dorna, ei fiind din Vatra Dornei. Mai târziu, bătrânul făcea case din bârne cioplite. Nu e de mirare că nepotul duce azi meșteșugul mai departe. Chiar dacă a făcut facultatea de electrotehnică (la Cluj), lemnul nu are secrete pentru el.

După pandemie, oamenii s-au săturat de „patru pereți de beton”

Înainte de pandemie, clienții lui Cristi Deac erau, majoritatea, cu posibilități financiare ridicate. O astfel de casă nu e chiar ieftină și poate ajunge sau chiar depăși una clasică din beton sau cărămidă. „Dar nu se poate compara.

Casa din lemn este o casă în care simți că trăiești. E o casă care respiră, care e călduroasă iarna și în care nu te sufoci vara. Acum, după pandemie, mulți au venit să le facem case. Au stat în apartamentele de bloc și au simțit că se sufocă. Așa că mulți și-au căutat un petic de teren și au decis să își facă acolo o casă cât de mică, să simtă că pot respire, să fie mai aproape de natură. O casă din bușteni e ceva ce nu se va compara niciodată cu betonul. Chiar dacă e un pic mai scumpă. Nu se zice că ce e mai scump e mai bun?”, spune Cristian Deac.

Are o echipă de șase băieți cu care lucrează. Și, ca orice patron din industrie, se lovește de două probleme: materia primă tot mai scumpă și mâna de lucru tot mai greu de găsit. „E greu să găsești oameni care să își dea sută la sută interesul. Mai plătesc echipe și lucrez la metrul pătrat. E peste tot greu, nu doar la noi. Vin, învață și pleacă”, mai povestește Deac.

Ce plătim?

Dacă vrem o astfel de casă, plătim, în primul rând, o construcție unicat.

Deac și echipa lui livrează case la roșu și la cheie. Ce înseamnă asta? La roșu primim: pereți exteriori și interiori din bușteni masivi, grosimea lor fiind de 30, 35 cm media, grinzi din lemn masiv, pardoseală, scară interioară pentru mansardă din lemn masiv (cine vrea casă cu masardă), izolare termică între bârne din lană de oaie tratată, importată din Germania, acoperiș fără învelitoare, căpriori și asterială, tratament antifungic, anticarii și ignifug, pregătire pentru instalația electrică prin perete (găurile în perete și montarea copexului), transportul și montajul construcției pe tot teritoriul României.

Dacă vrem casa la cheie, primim în plus izolare termică între bârne, plafon și pardoseală, instalație electrică prin perete, tâmplărie din lemn stratificat masiv cu geam termoizolant dublu, învelitoare acoperiș tablă tip Lindab.

Cristian Deac a mai auzit oameni spunând că „nu e așa greu” să faci o astfel de casă. Are un mesaj în acest sens, pe care l-a citit și i-a plăcut: „Când plătim pentru munca cuiva, plătim nu numai pentru materiale, ci și pentru cunoaștere, experiență, formare, echipamente, transport, punctualitate, profesionalism, exactitate, garanție, siguranță, taxe”.

L-am întrebat ce dezavantaje are o casă din bușteni și ne-a răspuns: „Eu nu găsesc niciun dezavantaj. Dar niciunul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.