Casele din lemn care înfrumusețează Europa: povestea brandului „Litarh”

0
126

În Nisa, Barcelona, Stuttgart, Vicenza, Cluj sau București au apărut, în ultimii ani, case din lemn create într-o făbricuță de lângă Suceava. O opțiune de locuit modernă, cu avantaje multiple, pe care le vom enumera puțin mai târziu. Mai întâi vrem să vă povestim despre oamenii care fac acest model aparte de case prefabricate. Este vorba despre Nicolaie și Vlad Liteanu, tată și fiu, din Valea Moldovei, patronii firmei Litarh. Cunoscuți deja printre francezi, norvegieni sau elvețieni, cei doi au o afacere care merge ca un ceas. Fabrica e automatizată, totul e curat, organizat, modern, simplu și eficient. Un model de valorificare superioară a lemnului.

Inginer cu părinți țărani

Drumul din centrul Sucevei spre fabrica Litarh pare șerpuit și trece peste Râul Moldova. Vara, vezi porumbul crescând și cuiburi de berze la tot pasul, peisajul fiind tare frumos. E un drum județean ce străbate câteva sate de oameni gospodari până te lasă la poarta fabricii. Un traseu parcurs deja până acum de o grămadă de străini veniți să vadă „cum e” și cum se fac casele din lemn stratificat. Niculaie Liteanu a fondat firma în 1998 și are alături un sprijin de nădejde: pe fiul său, Vlad.

„Eu am fost copil de țărani cinstiți, dădeam „Bună ziua” de la cinci metri… Bunicul a fost un tâmplar renumit în sat. Am crescut aici, în Valea Moldovei. Când eram copil, vara mergeam la cules de zmeură și o vindeam. Sau făceam chirpici. Făceam orice muncă. În facultate dădeam meditații la matematică. Mereu am avut bani, dar bani făcuți prin munca mea”, povestește Liteanu senior.

A făcut facultatea de Silvicultură la Brașov, unde s-a intrat cu greu, zece pe un loc, și unde i se dusese vestea de… bun șahist. A jucat odată de sâmbătă până duminică la prânz fără să plece de lângă tabla de șah! Le aduceau colegii mâncare și apă. După facultate, a ajuns la Întreprinderea de Prelucrare a Lemnului Siret, ca inginer. La 32 de ani, era deja șef. „Aveam 42 de maiștri, șapte ingineri, 800 de angajați. Era acea vreme când aparatul de stat funcționa. Eram mai autoritar așa… Dar mie nu putea sa îmi spună cineva că e deștept: trebuia să îmi demonstreze”, își amintește Niculaie Liteanu.

Partener IKEA

În 1997 Niculaie Liteanu și-a spus că e timpul să plece pe cont propriu, așa că și-a făcut firmă. Un detaliu haios e că atunci când s-a dus soția să înregistreze societatea, numele era „ceva cu lemn impex”. „Doamna de la Registrul Comerțului i-a zis că toate sunt cu lemn impex. Cum vă numiți? Liteanu. Unde lucrați? La Arhive. Gata, Litarh îi zicem. Și Litarh a rămas. La început, principalul obiect de activitate al companiei a fost prelucrarea si comercializarea cherestelei si a altor tipuri de produse din lemn. 100 de gatere lucrau pentru mine. Primii ani am colaborat cu IKEA, căreia îi livram cherestea. În 2006 a apărut ideea valorificării superioare a lemnului prin producția de case de lemn. Aveam un spațiu închiriat, aparatură puțină. În 2007 am început să exportăm case în Italia, în 2008 în Norvegia și Germania. În 2015 am deschis fabrica nouă, la nouă ani de la montajul primei case. Am reușit să achiziționăm prima linie de producție nouă Weinmann din România, totul realizat cu o investiție proprie privată”, spune azi, mândru, Niculaie Liteanu.

„Copiii mei sunt din generația care trebuie să ridice România”

Ca să faci performanță, ai nevoie de contracte, de contacte. Limbile străine sunt un avantaj indiscutabil. Avantaj pe care el l-a avut prea puțin. Azi, copiii lui sunt școliți și pot sta la masă cu orice străin, fie el suedez, francez sau american.

I-am pus să învețe limbi străine și calculator. Le-am spus: Voi sunteți generația care trebuie să ridice România. Vlad vorbește franceză, germană, engleză și italiană. Și nu vrea să plece din țară. Este foarte organizat, totul e pe calculator. Să știți că în România sunt și tineri reușiți.

Dar din păcate în zona rurală… și-au lăsat opincile la barieră, cum se spune. Oamenii s-au lăsat de vaci și se uită la telefoane. În multe zone se lucrează după ureche. Într-o fabrică sau în tot ce faci e important orice aspect. Și nu poți să ajungi nicăieri dacă nu ai experiență în spate. Acum… toți sunt pricepuți, dar habar nu au!”, mai spune Niculaie Liteanu. Și fiica sa, Irina, dar și nora sa, soția lui Vlad, lucrează pentru afacerea familiei.

Muncitori instruiți de firmă

În fabrică sunt în fiecare moment câteva case gata de plecare la mii de kilometri distanță. Echipa nu e foarte mare, fiindcă se lucrează cu ajutorul softului elvetian si a liniei de productie germane. Practic, cei doi Liteanu construiesc case de lemn prefabricate conform proiectelor de arhitectură primite de la clienti.  „Noi facem structurile. Casa noastră are aproape tot, fără finisaje. Facem scările, izolația, tot. Ceea ce livrăm este un produs de calitate ridicată, apreciat de toți străinii din domeniu care au venit aici să vadă procesul. Una dintre casele noastre din Franța a fost aleasă de o revistă de specialitate drept una din cele mai reușite case de lemn din regiunea pariziană. Am pus acolo scări din lemn, realizate de firma noastră, din lemn masiv de stejar, încastrate în structura de rezistență a pereților interiori”, explică Vlad Liteanu, cel care e astăzi omul de bază al firmei. El ne-a mai spus că pentru a avea succes, este important să ai grijă de oamenii cu care lucrezi. „Omul dacă e bine plătit, stă lângă tine. Noi i-am perfecționat, i-am instruit, avem o echipă cu care mergem și montăm case de care se bucură familii din toată Europa și din România”, explică Vlad Liteanu.

Casa din lemn: avantaje

Cum spuneam, casa din lemn e tot mai apreciată. Iată câteva avantaje, explicate de Vlad Liteanu:

  • Casele din lemn sunt mai călduroase și te ajută în același timp să economisești. Lemnul are o capacitate de izolație termică mai ridicată decît a altor materiale de construcții și îți va menține tot timpul ambientul ideal în locuință.
  • Materialele din care sunt realizate casele din lemn garantează un mediu 100% ecologic, foarte benefic pentru sănătatea fizică și psihică, pentru bioritmul organismului.
  • Pereții caselor de lemn absorb mult mai eficient șocurile și vibrațiile. Lemnul este un material elastic, iar îmbinările elementelor constructive preiau mult mai eficient mișcările seismice, indiferent de direcția lor de propagare.
  • Noi folosim soft-uri de proiectare de ultimă generație și stabilim toate detaliile împreună cu clientul, pentru ca rezultatul final să fie conform cu orice preferință.

Suport tehnic pentru indeciși

Teoretic, dacă vrei o astfel de casă, trebuie să ai deja un proiect. Dar cei de la Litarh spun așa: „Dacă nu ai un proiect, ci doar o idee, proiectanții, inginerii și arhitecții noștri te pot îndruma pentru ca rezultatul final să fie exact cum ți-l dorești: o casă de lemn confortabilă, ecologică, rezistentă și… deosebit de aspectuoasă”.

Pentru a vă face o idee despre cum sunt casele lor, puteți vedea portofoliul de pe site-ul firmei. Este impresionant și merită văzut, chiar și din simplă curiozitate. E nevoie de un simplu click AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.