ASOCIAȚIA FORESTIERILOR DIN ROMÂNIA – ASFOR, prin activitatea sa, participă activ la lupta împotriva tuturor formelor de încălcare a legislației în domeniul economiei forestiere. Considerăm că drepturile persoanelor trebuiesc respectare chiar și în situația unui control. Cei ce se fac vinovați de încălcarea legii trebuie să respecte rigorile acestia – dar în aceeași măsură, organele de control trebuie să respecte drepturile celor ce fac obiectul acțiunilor de control.

În adresa de mai jos, depusă la Ministerul Afacerilor Interne, puteți citi reacția ASFOR la o situație intervenită în ultimele zile.

ASFOR acordă asistență juridică gratuită tuturor membrilor săi la telefon 0725 933 785.

CĂTRE MINISTERUL AFACERILOR INTERNE,

DOMNULUI MINISTRU ION MARCEL VELA,

STIMATE DOMNULE MINISTRU,

ASOCIAȚIA FORESTIERILOR DIN ROMÂNIA – ASFOR, organizație patronală și profesională a operatorilor economici din domeniul exploatării și industrializării lemnului, vă supunem atenției un incident produs în perioada 06 – 07.07.2020 în județul Alba, solicitând să analizați situația descrisă și să dispuneți măsurile legale care se impun.

În data de 06.07.2020 în intervalul orar 21:00 – 22:00 un număr de cinci camioane forestiere, având numerele de înmatriculare MS 78 BEP, MS 70 ATT, BN 55 FIN, CS 09 EST, VL 23 LEN – ce se aflau în localitatea Sebeș, în parcarea din zona industrială, au fost filmate și transmise live pe pagina de Facebook Diaspora Europeană Oficial – https://www.facebook.com/DiasporaEuropeanaOficial/ .

În urma apelurilor telefonice și a presiunilor efectuate de dl. Marius Simion Mocan, proprietar al paginii de Facebook anterior amintită, angajați ai Inspectoratului de Poliție Alba s-au prezentat în zona unde camioanele forestiere așteptau să fie primite în fabrică pentru a fi descărcate și au demarat un control al acestora.

Echipajul de Poliție a preluat declarațiile șoferilor, efectuând identificarea atât a șoferilor, cât și a firmelor pentru care transportă marfă. Aceștia au solicitat șoferilor să însoțească echipajul de Poliție la Cugir pentru ca masa lemnoasă transportată să fie măsurată, urmând a se stabili dacă cantitatea de lemn transportată corespunde cu volumul avizat.

La ora 23:00 cele cinci camioane forestiere au ajuns în zona Ocolului Silvic Cugir, unde echipajul de Poliție comunică șoferilor că nu au voie să părăsească acea zonă până a doua zi, când se va măsura masa lemnoasă.

Cu această ocazie nu a fost transmis niciun act procedural de reținere, deși se dispune verbal limitarea libertății de mișcare a persoanelor și a bunurilor.

Doar a doua zi, în data de 07.07.2020, reprezentanții Poliției și ai Gărzii Forestiere încep controlul efectiv, după 12 ore, timp în care șoferii nu au putut beneficia de cele mai minime drepturi de care beneficiază o persoană reținută de organele de cercetare penală.

Indiferent de rezultatul controlului efectuat de Poliție și Garda Forestieră, nerespectarea drepturilor procesuale ale unor cetățeni este inacceptabilă. Cei cinci șoferi au fost reținuți pentru 12 ore într-o parcare sub paza Poliției, fără a cunoaște situația lor legală. Libertatea de mișcare a persoanelor și a bunurilor a fost vădit restrânsă fără a se emite nici un act procedural și fără a beneficia la dreptul de a se apăra.

Amintim faptul că atât șoferii, cât și firmele pentru care aceștia transportau marfă au fost identificați și nu poate fi vorba de o măsură administrativă de conducere la secție în vederea identificării, această operațiune fiind deja finalizată încă de la ora 22:30 în seara zilei de 06.07.2020.

Mai mult, la momentul începerii acțiunii de control, ora 21:00, în seara zilei de 06.07.2020 – nu existau probe sau indicii temeinice din care să rezulte suspiciune rezonabilă că se săvârșește o infracțiune în sensul prevederilor art. 202, alin. 1, teza I, din Codul de procedură penală. Cu toate acestea, echipajul de Poliție a dispus măsuri de constrângere și limitare a drepturilor fundamentale a persoanei.

La finalul procedurii de măsurare a materialelor lemnoase transportate de camioanele forestiere, s-a dovedit că masa lemnoasă transportată se încadrează în volumul avizat în două dintre camioanele controlate, pentru acestea nefiind emisă nici o sancțiune operatorilor economici. Este evident că ne aflăm în situația unui denunț calomnios, ce vizează doar generarea unei audiențe de  moment în mediul online așa cum declară și se vede și din postările pe facebook a anunțării la anumite intervale de timp a numărului de urmăritori de pe pagină.

Considerăm că instituțiile statului au atribuții clare de control și menținere a ordinii publice pe care trebuie să le ducă la îndeplinire, nu să participe la filmări video pentru a face audiență pe rețelele de socializare.

Este inacceptabil ca pentru 12 ore, 5 persoane să fie reținute într-un câmp sub paza Poliție, fără a li se aduce nici o acuzare, fără a li se comunica nici un act procedural și fără a beneficia la dreptul legal de apărare.

În aceste condiții, vă solicităm respectuos să analizați situația descrisă și să dispuneți măsurile legale care se impun.

Cu deosebită considerație,

PREȘEDINTE

Ciprian Dumitru MUSCĂ

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Descarcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.