Au început consultările cu întregul sector pentru a pune bazele unei Strategii Forestiere Naționale, pentru prima dată în ultimii ani.
Demersul este moderat și susținut de cele două universități de prestigiu din România – Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava prin facultățile de profil.
- Sectorul forestier are nevoie de o viziune integrată care să țină cont de un just echilibru între funcțiile economice, sociale și de mediu ale pădurii.
- Sectorul forestier are nevoie de o viziune legată de folosirea lemnului în special în lupta cu schimbările climatice. Soluția este testată și aplicată în România de sute de ani – construcții din lemn.
- Sectorul forestier are nevoie de utilaje moderne prietenoase cu mediul.
- Sectorul forestier are nevoie de proprietari puternici de o administrație profesionistă.
- Sectorul are nevoi de finanțare – fondurile europene trebuie să fie o soluție.
- Sectorul are nevoie de claritate și Consiliul Național pentru silvicultură este o soluție.
ASFOR a prezentat și susținut documentul de viziune “România Verde în 10 pași”. O viziune care susține abordări curajoase dar menite să rezolve probleme sistemice, să schimbe imaginea sectorului și să ofere dezvoltare pe termen lung.
Ne dorim o Românie verde, prosperă, cu o economie bazată pe lemn care să asigure păduri valoroase și comunități puternice (https://asfor.ro/romania-verde/).