Asociația Forestierilor din România – ASFOR respinge ferm atacurile de imagine, formulate recent în spațiul public la adresa producătorilor de plăci de lemn din România.

Industria producătorilor de plăci de lemn a contribuit permanent cu instrumentele aflate la dispoziție pentru asigurarea conformității cu toate cerințele legale privind achiziția de masă lemnoasă. În acest sens, marii operatori au introdus cele mai performante politici și măsuri de urmărire a trasabilității masei lemnoase disponibile la nivel global și și-au asumat un rol transparent și activ în susținerea eforturilor civice și instituționale de combatere a fenomenului tăierilor ilegale.

Industria producătorilor de plăci de lemn utilizează materie primă de calitate inferioară, resturi de lemn și masă lemnoasă, precum tocătura sau rumegușul. Sunt valorificate superior deșeuri din lemn și nu lemn de calitate superioară. În plus, fabricile de prelucrare a plăcilor investesc zeci de milioane de euro în linii de producție, care pot utiliza lemn reciclat. Prin prelucrare, această materie primă devine produs final de calitate superioară, care aduce valoare economică adăugată și care susține în primul rând industria locală a mobilei, contribuind la crearea și menținerea locurilor de muncă la noi în țară. În România sunt 4 mari producători de plăci pe bază de lemn, care susțin întreaga industrie națională a mobilei – industrie care, pe timpul pandemiei de Covid-19, a făcut tot posibilul pentru a funcționa și a asigura locuri de muncă.

Astfel de atacuri nu fac decât să ducă la afectarea imaginii unei industrii cu tradiție și, eventual, la dispariția acesteia. Producătorii de plăci din România își mențin angajamentul de a investi în Romania și în forță de muncă românească.

”Este de neînțeles jocul pe care îl fac cei care atacă incorect industria, pentru că fac bine altora, dar nu mediului de afaceri sau economiei Românești și românilor. Plăcile pe bază de lemn sunt parte a industriei românești a construcțiilor, sunt prezente pe scară largă în piese de mobilier produse în România și au în general o aplicabilitate atât de mare, încât se regăsesc în casa fiecărui român, inclusiv a celor care acum atacă industria. Într-un context de piață dificil, în care cererea locală și globală au scăzut, această industrie ar trebui susținută, nu atacată pe nedrept”, a declarat Ciprian Muscă, președintele ASFOR.

ASFOR consideră că într-o perioadă dificilă, ca cea pe care cu toții o traversăm acum, în care producătorii de plăci de lemn se zbat lună de lună – nu să facă profit, ci să supraviețuiască – atacurile de imagine la adresa industriei riscă să accentueze artificial dificultățile traversate de aceasta, punând în pericol mii de locuri de muncă din industrie, precum și sustenabilitatea producției de mobilă românească, cu consecințe negative ample la nivel economic și social pe termen lung. Cu toții facem eforturi în vederea găsirii unui echilibru pentru o dezvoltare economică în acord cu natura, pentru o Românie verde.

[embeddoc url=”https://asfor.ro/wp-content/uploads/2020/05/Comunicat_presa_ASFOR_26.05.2020.pdf” download=”all” text=”Descarcă” viewer=”google” ]

4 COMENTARII

  1. Ikea să moară de foame ? Mai bine cumpărăm de afară decât să , se îmbogățească vreun român .Cine nu a lucrat in exploatarea lemnului vorbește aiurea .Cu stimă .

  2. Nu exportului! Produsele finite să se realizeze în România, asa se creează locuri de munca poporului și producem valoare adăugată. Apoi export!!!

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.