Realitatea virtuală și augmentată: noutatea adusă de Pilotul României în stingerea incendiilor

0
153

Pilotul României în cadrul proiectului SILVANUS, a avut loc în perioada 19 – 20 septembrie 2024, în Pasul Rotunda, Munții Rodnei. Activitatea a implicat mobilizarea resurselor din cadrul ISU Bistrița – Năsăud, în cooperare cu ISU Suceava, ISU Maramureș, Ocolul Silvic Maieru, SVSU Maieru, Rodna, Șanț, Parcul Național Munții Rodnei, și jandarmii montani și a fost organizată sub egida DSU și IGSU, cu sprijinul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița – Năsăud, reprezentat de domnul subprefect Attila Decsei. Coordonarea activităților a fost asigurată de Asociația Forestierilor din România – ASFOR și Fundația pentru SMURD, instituții care joacă un rol esențial în acest proiect.

Buna desfășurare a exercițiului a fost asigurată de participarea a 65 de pompieri militari și voluntari, împreună cu personal de la Ocolul Silvic Maieru și Parcul Național Munții Rodnei, cu un parc de peste 20 de mijloace tehnice.

Scenariul exercițiului a fost bazat pe o situație reală: un foc de tabără lăsat nesupravegheat de turiști, care a dus la izbucnirea unui incendiu de vegetație, transformându-se în final într-un incendiu de fond forestier pe o suprafață de aproximativ 10 ha.

Un aspect inovativ al proiectului SILVANUS este integrarea realității virtuale și augmentate. Compania românească SIMAVI a dezvoltat software-ul de realitate virtuală care constituie baza activității de pregătire a efectivelor de pompieri și forestieri în cadrul proiectului și al Pilotului din România. Utilizarea acestor tehnologii în faza de antrenament și în procesul de conducere a activităților de stingere a incendiilor reprezintă o inovație semnificativă, nu doar pentru România, ci și pentru multe alte țări din Europa. Prin intermediul acestei tehnologii, comandantul operațiunilor de stingere poate avea o imagine de ansamblu, în timp real, din mai multe perspective: orizontale și verticale, inclusiv prin intermediul dronelor cu termoviziune și prin conectarea în timp real a căștilor VR ale pompierilor din prima linie.

Proiectul cu finanțare europeană nu doar că va dota inspectoratul și celelalte instituții implicate cu materiale de primă intervenție și echipamente de protecție, dar vizează și crearea unei platforme integrate de management forestier pentru prevenirea și combaterea incendiilor de pădure. Experți în științe de mediu, tehnice și sociale se vor alătura autorităților regionale și naționale pentru a susține gestionarea eficientă a incendiilor de pădure. Aceștia vor ajuta la monitorizarea resurselor forestiere, evaluarea biodiversității, generarea de indicatori de risc și promovarea reglementărilor de siguranță prin campanii de conștientizare în rândul populației.

Finanțat prin programul EU Horizon 2020 Green Deal și coordonat de Università Telematica Pegaso din Italia, proiectul SILVANUS include 49 de parteneri din Uniunea Europeană, Brazilia, Indonezia și Australia, având un buget de 23 de milioane de euro pe parcursul a 42 de luni.

Pilotul din România este unul dintre cei nouă piloți organizați în cadrul acestui proiect la nivel internațional, inclusiv în Franța, Slovacia, Grecia, Cehia, Portugalia, Croația și Italia.

Dorim să mulțumim tuturor celor care s-au implicat în pregătirea exercițiului SILVANUS, subliniind importanța acestor exerciții practice pentru creșterea pregătirii celor responsabili de intervenția operativă.

Ședința tehnică și de bilanț s-a desfășurat la Centrul de Cercetare și Formare Profesională Silvania din Lunca Ilvei, unde Emil Iugan, managerul companiei Silvania, a subliniat importanța exercițiilor de pregătire a unităților de stingere a incendiilor. Compania Silvania dispune de o echipă de pompieri echipată cu o mașină de intervenție și colaborează activ cu pompierii militari la stingerea incendiilor din zonă. Printre partenerii care au prezentat tehnologii s-au regăsit și Catalink, UTH și ATOS.

Implementarea proiectului în România este coordonată de ASFOR, care de asemenea monitorizează activitățile de teren din cele opt țări în care proiectul organizează exerciții în teren.

Lista partenerilor precum și o serie de informații suplimentare despre proiect pot fi găsite pe  https://cordis.europa.eu/project/id/101037247

Ciprian MUSCĂ,

Președinte ASFOR

COMUNICAT DE PRESĂ

22.09.2024