Un viitor durabil, bazat pe lemn în Europa.

0
78

Reprezentanți ai guvernelor și organizațiilor care lucrează la politicile lemnului s-au reunit săptămâna aceasta în Norvegia pentru cea mai recentă întâlnire a platformei europene de politică a lemnului (woodPoP), continuând impulsul pentru un viitor durabil, bazat pe lemn în Europa.

Evenimentul a început cu o vizită la fața locului în Oslo, unde delegații au explorat uimitorul sediu din lemn al Organizației Salvați Copiii și s-au bucurat de un dialog constructiv cu Jørgen Tycho din Oslotre.

Călătoria a dus apoi grupul la Brumunddal, cea mai înaltă clădire din lemn din lume, unde a avut loc și ședința de lucru din data de 11 septembrie. Delegații au lucrat pentru a finaliza un document cheie: „O bioeconomie circulară bazată pe lemn pentru o Europă durabilă”, care va fi prezentat la Parlamentul European pe 6 noiembrie.

Situată în Norvegia, Brumunddal este cunoscută ca fiind gazda celei mai înalte clădiri din lemn din lume. Această clădire impresionantă reprezintă o creație inovatoare, care combină eleganța designului nordic cu tehnologia avansată a construcțiilor din lemn. Complexul din Brumunddal se remarcă nu doar prin înălțimea sa, ci și prin capacitatea de a oferi un mediu durabil și ecologic, integrând elemente de eficiență energetică și responsabilitate față de mediu.

Proiectul din Brumunddal este o dovadă a potențialului pe care materialele naturale precum lemnul îl au în domeniul construcțiilor moderne, evidențiind beneficiile durabilității și sustenabilității oferite de acestea. Clădirea din Brumunddal reprezintă un exemplu de excelență în utilizarea lemnului ca material de construcție, inspirând și promovând tendințele actuale ale arhitecturii sustenabile.

Ultima vizită din programul de documentare a fost la o fabrică de izolație din fibre de lemn condusă de Hunton. Aici au putut fi observate și analizate soluții inovatoare pe bază de lemn.

Hunton, o companie recunoscută pentru inovația și experiența sa în domeniul materialelor de construcție, operează o fabrică de izolație din fibre de lemn ce reprezintă un punct de referință în industria de construcții sustenabile. Această fabrică utilizează tehnologii de vârf pentru a transforma lemnul în materiale inovatoare de izolare termică și fonică, contribuind astfel la eficiența energetică a clădirilor și la confortul locativ.

Produsele fabricate în uzina Hunton din fibre de lemn sunt caracterizate de durabilitate, rezistență și capacitatea de a oferi o izolație eficientă, având în același timp un impact redus asupra mediului înconjurător. Prin utilizarea lemnului ca materie primă principală, fabrica de izolație condusă de Hunton demonstrează angajamentul pentru sustenabilitate și responsabilitatea față de mediul înconjurător.

Cu standarde ridicate de calitate și inovație, fabrica de izolație din fibre de lemn a companiei Hunton reprezintă un exemplu elocvent al modului în care materialele naturale pot fi valorificate într-un mod eficient și ecologic în industria construcțiilor, contribuind la crearea unor medii locative mai sănătoase și mai confortabile.

Prin acest proiect se urmărește realizarea unor progrese interesante pentru viitorul lemnului într-o bioeconomie durabilă!

Platforma WOODPOP reprezintă o inițiativă europeană ce promovează politici și acțiuni legate de lemn, având ca obiectiv îmbunătățirea producției și consumului durabil de lemn în cadrul unei bioeconomii circulare inovatoare. Această platformă este implicată în diverse proiecte și inițiative ce vizează protejarea pădurilor și utilizarea sustenabilă a resurselor naturale din lemn. Prin intermediul WOODPOP, se urmărește promovarea beneficiilor economice și ecologice ale unei gestionări responsabile a resurselor forestiere, contribuind astfel la dezvoltarea durabilă a sectorului lemnului și la conservarea mediului înconjurător.

EOS și CEIBOIS sunt parte în proiect. ASFOR în calitate de membru EOS face participă activ la sprijinirea și dezvoltarea inițiativelor sustenabile de utilizare a lemnului!

Sursa: European Confederation of Woodworking Industries