Sectorul forestier la nivel global în primele 6 luni ale lui 2024

0
110

Prima jumătate a anului 2024 s-a dovedit a fi o perioadă dinamică pentru industria forestieră. Multe schimbări, fluctuații și tendințe emergente au format peisajul industriei. Piețele de lemn, piețele de cherestea, piețele de fibre de lemn și piețele de biomasă contribuie fiecare cu o piesă crucială la puzzle-ul care formează industria forestieră.  

Piața buștenilor

În primul trimestru al anului 2024, indicele global al prețului bușteanului (GSPI) a crescut cu 4% față de trimestrul precedent, dar a fost în continuare cu aproape 6% mai mic decât în primul trimestru al anului 2023. Cele mai semnificative creșteri au avut loc, la sfârșitul anului 2023, în Europa Centrală și de Nord, în timp ce prețurile au scăzut ușor în America de Nord și Europa de Est. 

Prețul bușteanului în țările baltice a continuat să scadă la începutul anului 2024 și a scăzut cu 20% în doi ani.  

Această tendință a fost inversă în țările nordice, vecine, unde prețurile au crescut cu 13% în aceeași perioadă, în ciuda reducerii activității pe piețele de cherestea. 

Comerțul global de bușteni de rășinoase a avut o tendință de scădere în ultimii cinci ani și a fost cu 28% mai mic în 2023 în comparație cu anul 2018. Livrările la nivel mondial au scăzut la cele mai scăzute niveluri din ultimii 15 ani, la doar 67 de milioane de m3, potrivit WoodMarket Prices. Cele mai semnificative scăderi ale volumului au fost în cazul lemnului de rășinoase exportat din Cehia, Rusia și Canada.  

Piața cherestelei 

Pe piețele globale de cherestea de rășinoase, a existat o scădere cu aproape 6%, urmare a scăderii cererii din SUA, China și Europa, făcând din 2023 al patrulea an consecutiv de scădere a comerțului global de cherestea de rășinoase, iar volumele tranzacționate la nivel global au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani. 

Rusia deține cea mai mare cotă de piață, aproximativ 66%, urmată de Belarus, Canada, Finlanda și Suedia. 

Cheresteaua exportată din Siberia și orientul îndepărtat Rusesc ajunge în China, Kazahstan și Japonia. Aproape 90% din volumul exporturilor din Rusia ajung în China.  

În primele cinci luni ale anului 2024, exporturile Rusiei către China au scăzut cu 3% comparativ cu aceeași perioadă din 2023, cel mai scăzut nivel din 2015.  

Biomasă 

Comerțul global de peleți din lemn a scăzut în continuare, este o scădere continuă anuală în ultimii 15 ani. 

Anglia este în continuare cel mai mare importator de peleți, urmat de Japonia și Coreea de Sud. Aproape 60% din comerțul mondial este expediat către aceste trei țări.  

Marea Britanie a importat aproape 6,5 milioane de tone în 2023, o scădere de 14% față de 2022. Cu toate acestea, cererea a crescut în primele cinci luni ale anului 2024, iar volumele importurilor au fost cu aproape 50% mai mari comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023. 

Prețul peleților din lemn a scăzut în ultimul an pe majoritatea piețelor europene și asiatice.  

Cele mai semnificative scăderi, variind între 20% și 30%, au avut loc în Coreea de Sud, Belgia, Letonia și Austria. Cu aceste scăderi prețurile peleților atât în Asia, cât și în Europa s-au apropiat de cele mai scăzute niveluri din ultimii doi ani. 

Sursa: https://www.resourcewise.com/