CONFERINȚĂ ASFOR ÎN PĂDURE. Digitalizarea sectorului forestier însemnă dezvoltare, nu coerciție!

0
171

Proiectul SINTETIC de trasabilitate a lemnului și prezentarea unui utilaj pentru exploatare forestieră pe terenuri dificile au fost cele două teme ale conferinței ASFOR desfășurată pe 16 mai într-un parchet din apropierea Cabanei Susai din Azuga. Am avut alături de noi elevi, studenți, politicieni, reprezentanți ai instituțiilor statului, numeroși operatori economici,  precum și partenerii europeni din proiectul SINTETIC.

Când vorbim despre exploatarea forestieră în România, trebuie să o facem din pădure, nu din săli frumos amenajate și nu din Piața Universității, de la vreun protest!

Așa cum am spus mereu, sectorul forestier are nevoie de sprijin pentru a putea să-și desfășoare activitatea și a aduce lemnul în economia României.

De 30 de ani tot dezbatem, tot ne strângem în săli cochete și rezultatul este că am scris legi proaste. Am devenit specialiști în a scrie pe hârtie și în a încurca lucrurile.

La ora actuală, sectorul forestier trece printr-o criză amplă și complexă!

De aceea, mă bucur că reușim să convingem operatorii economici să investească, din fonduri proprii, în utilaje moderne de exploatare, tocmai pentru a putea să lucrăm în continuare și să facem față, în același timp, crizei de forță de muncă. Găsim tot mai greu oameni dispuși să facă această meserie, care este deopotrivă grea și riscantă.

Cu ocazia acestui eveniment, am putut urmări demonstrații ale operațiunilor dintr-un parchet în exploatare: doborâre cu utilaj performant și cu fasonatori mecanici, sortare în platforma primară, transport, dar și tocarea resturilor vegetale și transformarea acestora în biomasă forestieră. De asemenea, au fost prezentate echipamentele de protecție folosite de forestieri.

Spun și acum ce am spus în fiecare an, chiar dacă acum suntem într-un an electoral: clasa politică trebuie să susțină sectorul forestier cu măsuri de finanțare dacă își dorește o economie performantă și păduri sănătoase. Avem o resursă regenerabilă care trebuie folosită pentru dezvoltarea comunităților și afacerilor locale.

În ceea ce privește proiectul SINTETIC, ne-am bucurat să îi avem alături de noi, cu demonstrație în pădure, pe partenerii din proiectul SINTETIC, un proiect finanțat prin HORIZON 2020. România este parte în proiect prin ASFOR, firma Silvador Company SRL și Universitatea „Transilvania” din Brașov.

SINTETIC urmărește dezvoltarea și implementarea unei platforme digitale care poate oferi o schemă cuprinzătoare de gestionare a datelor pentru întregul lanț valoric al pădurii și lemnului. Practic, se realizează un sistem de trasabilitate bazat pe tehnologia informației prin care clienții vor putea urmări drumul de la produsele din lemn până la nivel de arbori ai pădurii din care au fost realizate. În timpul evenimentului, am putut vedea cum funcționează aplicația dezvoltată în cadrul proiectului de cercetare. Practic, cu ajutorul tehnologiei LiDAR și a cuielor RFID, toate datele referitoare la un arbore sunt înregistrate și pot fi văzute pe smartphone.

Proiectul SINTETIC este coordonat de Centrul de Știință și Tehnologie Forestieră din Catalonia (CTFC) și reunește 21 de parteneri din UE.

Înțelegem nevoia de trasabilitate a lemnului și de digitalizare a sectorului. Dar digitalizarea nu trebuie să fie folosită neapărat în scop coercitiv! Noi trebuie să ne digitalizăm pentru a ne ușura munca și pentru a folosi aceste tehnologii noi pentru a eficientiza activitatea. Nu putem investi la infinit în a combate tăierile ilegale, ci haideți să le dăm forestierilor instrumente corecte și moderne de măsurat lemnul și haideți să investim în acest sector! Numai așa tăierile ilegale vor deveni o poveste în România.

Vreau să le mulțumesc partenerilor noștri – Migab Forest și Alser Forest – pentru implicare și tuturor celor care au fost prezenți la acest eveniment. Ne bucurăm că au fost alături de noi elevi și studenți, lucru care ne motivează și ne dă speranțe pentru viitor.

ASFOR va continua demonstrațiile pe teren, în pădure, pentru că avem nevoie de astfel de acțiuni, și nu de proteste sau dezbateri sterile în săli cu aer condiționat!

Noi dăm viața lemnului!

Ciprian Dumitru MUSCĂ,

Președinte ASFOR

COMUNICAT DE PRESĂ

17.05.2024