Conferință ASFOR: biomasa forestieră, sursă locală de energie regenerabilă, ”nici un sat fără 1 Megawatt”

0
155

Anul acesta, ASFOR a organizat aproape lunar conferințe dedicate unei mai bune cunoașteri a sectorului forestier și de prelucrare primară a lemnului. Am considerat că este important ca oamenii să știe adevărul despre cei care lucrează în acest sector. Să cunoască provocările și dificultățile acestuia. Și, la fel de important, să afle că avem soluții pentru a progresa, pentru a crește calitatea vieții oamenilor și pentru a crește contribuția acestui sector la PIB-ul României.

Vineri, 17 noiembrie, am organizat o conferință ASFOR la Sfântu Gheorghe, județul Covasna. Tema a fost „Biomasa forestieră, sursă locală de energie regenerabilă”. Parteneri ne-au fost clusterele „ProWood” și „Green Energy”, care derulează proiecte de încălzire cu biomasă în mediul rural.

În contextul crizei energetice globale, a războaielor și a faptului că ne-am asumat, în cadrul Uniunii Europene, tranziția verde, UE încurajează producția de energie electrică și termică prin folosirea biomasei.

Biomasa forestieră este recunoscută în UE ca sursă de energie verde.

Creșterea utilizării biomasei în UE contribuie la diversificarea aprovizionării cu energie a Europei, creșterea economică, creșterea numărului de locuri de muncă și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Biomasa pentru producția de energie (bioenergie) este principala sursă de energie regenerabilă în UE, cu o pondere de aproape 60%. Sectorul de încălzire și răcire este cel mai mare utilizator final, folosind aproximativ 75% din întreaga bioenergie.

La 12 septembrie 2023  s-a încheiat a treia revizuire a Directivei privind Energia Regenerabilă. Directiva consacră principiul utilizării în cascadă a lemnului astfel: produse pe bază de lemn, prelungirea duratei de viață a produselor pe bază de lemn, reutilizare, reciclare, bioenergie, eliminare. Iar biomasa forestieră poate beneficia de scheme de sprijin.

În jur de 3,5 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemne. Biomasa forestieră este o resursă care, cu politici publice adecvate, poate contribui decisiv la rezolvarea problemei încălzirii în mediul rural, în orașele mici, dar și în companii.

Avem această resursă, de ce să nu o folosim la justa ei valoare, așa cum se întâmplă în statele europene cu sectoare forestiere puternice?

Avem modele eficiente de folosire a biomasei forestiere. Putem merge mai departe – nici un sat fără 1 Megawatt!

Româna poate avea un proiect de țară care să pună în valoare biomasa forestieră și agricolă care se risipește în fiecare primăvară și toamnă prin incendieri de cele mai multe ori necontrolate și ilegale. La Sfântu Gheorghe am văzut acest model, modular, care permite producerea de energie termică prin arderea resturilor provenite din silvicultură și agricultură acest model poate fi transformat într-un proiect de țară și finanțat prin programe de dezvoltare locală.

Extinderea folosirii centralelor pe biomasă lemnoasă la nivel național în comunitățile rurale este mai mult decât necesară. Resturile lemnoase rezultate din exploatările forestiere care azi sunt abandonate în pădure reprezintă o resursă care poate fi și trebuie folosită. Fără a afecta gestionarea durabilă a pădurii, acestea reprezintă de fapt o materie primă accesibilă, ecologică, ieftină și eficientă pentru producerea de energie electrică și/sau termică. La fel ca deșeurile rezultate din prelucrarea lemnului.

Am prezentat, în cadrul conferinței noastre, mai multe modele de folosire a biomasei forestiere în mediul rural. Am pornit de la colectare, reamintind faptul că ASFOR a organizat în martie o conferință în pădure în care a prezentat utilaje de colectare și compactare a resturilor lemnoase rezultate din exploatarea forestieră.

Am subliniat apoi importanța transportului și a depozitării biomasei. Lucruri simple, ușor de realizat și cu investiții financiare minime. Drumul deșeurilor lemnoase de la pădure până într-un depozit simplu și tocarea acestora nu presupune costuri mari.

Invitații noștri au prezentat formule de centrale termice alimentate cu biomasă și au dat exemple de bune practici din sate în care încălzirea clădirilor publice (primărie, școală, grădiniță, cabinet medical etc) este rezolvată curat și eficient cu aceste sisteme de producere a energiei termice bazate pe biomasă.

După o serie de prezentări și discuții, am vizitat fabrica și centrala cu biomasă a gazdelor noastre, firma CasArbor, care produce case din lemn. Compania își asigură necesarul tehnologic de agent termic folosind două astfel de centrale, automatizate integral.

La conferința noastră au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ai administrațiilor publice locale, antreprenori, cadre universitare și studenți.

Le mulțumim invitaților pentru participare și le mulțumim gazdelor și partenerilor noștri pentru implicare!

Ciprian Dumitru MUSCĂ,

Președinte ASFOR

COMUNICAT DE PRESĂ

20.11.2023