Lemnul este materialul viitorului!

0
355

Astăzi, 1 octombrie, i-am celebrat pe forestieri la Muzeul Național al Satului „Dimitrie  Gusti” din București. Genericul acestei manifestări a fost „Lemnul, punte de legătură între tradiție și modernitate”.  

Au fost alături de noi  oameni de afaceri, arhitecți, urbaniști, reprezentanți ai instituțiilor cu responsabilități în sectorul forestier, jurnaliști. Un coleg a expus câteva piese de mobilier bisericesc realizate de el, iar un cuplu de carveri au făcut o demonstrație de sculptură în lemn.  

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” a fost cel mai potrivit loc pentru manifestarea noastră! Aici sunt vizibile tradiția satului românesc, dar și importanța lemnului în existența satului, a caselor, a bisericii, a școlii. Satul românesc este construit în jurul lemnului, iar în zilele noastre, mai mult ca oricând, existența satului românesc este condiționată de activități legate de lemn, agricultură, zootehnie și turism.  

Ziua Forestierului este sărbătoarea identității noastre de breaslă!  

Forestierii muncesc greu și în condiții dure. Munca în pădure formează caractere tari și, chiar dacă suntem cel mai controlat sector economic al României, contribuția noastră la PIB-ul țării este de 3,5-4% în fiecare an.  

În anul 2020, Adunarea Generală a ASFOR a hotărât ca Ziua Forestierului să se desfășoare anual, la data de 1 octombrie, pentru a marca începutul anului forestier, dar și pentru a atrage atenția asupra importanței lemnului în dezvoltarea economică și socială a țării. Și pentru a sublinia rolul lemnului și al pădurii în contextul schimbărilor climatice.  

Modernitate în sectorul forestier nu înseamnă protecție totală prin non-intervenție asupra resurselor forestiere, ci se traduce prin adaptarea omului la noua înțelegere a importanței resurselor naturale regenerabile, așa cum este și lemnul.  

Utilizarea lemnului și a altor resurse regenerabile din agricultură sau zootehnie ne permit să reducem amprenta antropică asupra mediului și nu doar să fim mai atenți cu mediul în care trăim, ci să reușim să proiectăm și să realizăm o economie bazată pe resurse regenerabile.  

Modernitatea presupune să ai curajul să promovezi materialele durabile.  

Iar lemnul este materialul viitorului. Peste tot în lume, lemnul e la baza noilor construcții: case, cartiere, blocuri și chiar zgârie-nori. Un material cald, versatil și care stochează carbonul.  

Uniunea Europeană încurajează construcțiile din lemn și se bazează tot mai mult pe bioeconomie și economie circulară. Multe state-membre au reguli prin care este obligatorie folosirea unui procent de lemn în construcțiile publice.  

Putem face pași rapizi în implementarea de astfel de politici publice. Avem resursă, avem tradiție, avem specialiști.  

Programe bine articulate cum ar fi cele de înnoire a parcului de utilaje, rabla pentru sobe, de utilizare a lemnului în construcții, în special în construcțiile publice, de monitorizare video a fondului forestier și de modernizare a măsurării și trasabilității lemnului, pot crește economia României, având ca punct de sprijin o resursă naturală, regenerabilă și ecologică – lemnul. Și sunt tot atâtea programe susținute și promovate de ASFOR.  

Mulțumim invitaților noștri!

La mulți ani, prieteni și colegi forestieri!     

Ciprian Dumitru MUSCĂ,

Președinte ASFOR

COMUNICAT DE PRESĂ

01.10.2023