Swedish Forestry Expo 2023

0
277

Swedish Forestry Expo, târgul internațional de utilaje pentru exploatarea lemnului organizat la Stockholm, Suedia, în perioada 1-3 Iunie 2023, a oferit o oportunitate deosebită pentru prezentări și discuții tehnice. 

La târg au fost prezenți profesioniști din domeniu dar și principalele companii producătoare de utilaje pentru exploatarea lemnului. Au expus aproape 150 de companii producătoare de utilaje și echipamente din domeniul exploatării lemnului.  

ASFOR a fost prezent la târg, alături de profesioniști în exploatarea lemnului din toate țările cu suprafețe forestiere importante, pentru a lua contact cu ultimele noutăți din domeniu. 

Nu au lipsit nici discuțiile legate de mediu și protecție, concluziile fiind că un echilibru responsabil între protecție și producție este cea mai bună soluție, iar pădurea trebuie îngrijită și nu abandonată. 

Noile modele de utilaje forestiere pun accent pe protejarea operatorului, pentru că viața omului este prioritară, pe creșterea gradului de digitalizare a operațiunilor de exploatare a lemnului și dar și pe protecția mediului. 

Digitalizarea este importantă în operațiunile de exploatare a lemnului, pentru că ușurează munca operatorului, dar oferă informații în timp util tuturor părților interesate de modul în care se desfășoară activitățile de recoltare a lemnului precum și volumele de lemn recoltate. 

Un accent important se pune pe sortarea lemnului în depozit sau în platforma primară, la târg fiind prezenți un număr foarte mare de producători de capuri procesoare. 

Măsurarea lemnului la expedierea din platforma primară este și rămâne o soluție prin care se evită numărul mare de măsurători și confirmări ale măsurătorilor. 

Producătorul de instrumente dendrometrice Haglof a prezentat noile modele de clupe forestiere care permit măsurarea diametrului dar si a lungimii efective a pieselor. 

Komatsu a prezentat o nouă tehnologie de localizare prin GPS care poate fi montată pe utilajele forestiere și oferă o precizie de afișare a poziției utilajului de doar câțiva centimetri. Astfel de utilaje sunt livrate în Irlanda și Irlanda de Nord. Această tehnologie oferă siguranță atât proprietarilor, cât și firmelor de exploatare, că sunt respectate limitele proprietăților și elimină în același timp operațiunile suplimentare de marcare a arborilor ce urmează a fi extrași. Marcarea arborilor se face digital, în baza hărților întocmite pe baza datelor culese cu drone sau prin scanare. 

Nu au lipsit nici utilajele folosite la pregătirea terenului și plantarea puieților containerizați.

Fiecare soluție prezentată este specifică unor anumite condiții de exploatare și livrare a lemnului, aceste soluții nu pot fi generalizate ci trebuie adaptate și particularizate în funcție de multitudinea de moduri de administrare a pădurilor și exploatare a lemnului. 

În concluzie, sectorul forestier beneficiază de inovare și tehnologii moderne de exploatare a lemnului, acestea oferind un real avantaj, dar au și un cost pe măsură.