Pădurea și lemnul sunt resurse strategice și trebuie să fie în centrul politicilor publice!

0
182

Adunarea Generală a ONU a proclamat 21 martie Ziua Internațională a Pădurilor în 2012 pentru a sărbători și a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța tuturor tipurilor de păduri. Un prilej de a atrage atenția asupra importanței pădurilor. Tema anului 2023 – „Pădurile și sănătatea”.

„Gestionarea durabilă a pădurilor și utilizarea resurselor pădurii sunt esențiale pentru combaterea schimbărilor climatice și contribuie la prosperitatea și bunăstarea generațiilor actuale și viitoare. Pădurile joacă, de asemenea, un rol crucial în reducerea sărăciei și în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”, se arată pe site-ul ONU. (bit.ly/3ncWztW)

#ASFOR subliniază cu această ocazie, din nou, faptul că gestionarea sustenabilă a resursei de lemn este calea care permite atingerea celor trei funcții de bază ale pădurii: economică, socială și de mediu. Pădurea și lemnul sunt resurse strategice și trebuie să fie în centrul politicilor publice.

În evoluția sa, societatea omenească s-a bazat și se bazează în continuare pe pădure și lemn. Sunt resurse regenerabile care, îngrijite și exploatate cu responsabilitate, contribuie din plin la progresul societății umane. Cheia succesului este dată de menținerea echilibrului între funcțiile pădurii și durabilitatea exploatării lemnului.

Nu există case fără lemn și nu poate fi imaginată o lume fără păduri! Rolul menținerii echilibrului ne revine nouă, specialiștilor în acest domeniu. Și cu cât va fi mai mare încrederea în noi, cu atât vom putea lucra fără stresul invectivei lansate constant de oameni care, chiar dacă sunt bine -intenționați, nu știu și nu au informații corecte despre munca noastră.

Capacitatea pădurii de a oferi hrană, adăpost sau combustibil oamenilor depinde de sănătatea acesteia, iar de acest lucru suntem responsabili tot noi. Am spus-o de nenumărate ori: non-intervenția nu numai că nu este o soluție, dar este dăunătoare. De aceea, politicile publice care privesc sectorul forestier trebuie să îmbine judicios tot ce ține de pădure – de la ocrotire, la exploatare sustenabilă.

Faptul că pădurile captează carbon, iar lemnul îl reține pentru sute de ani a fost înțeles de statele dezvoltate. Acestea sprijină atât plantările de puieți, cât și construcțiile înalte din lemn sau achiziția de utilaje și echipamente forestiere moderne și puțin poluante sau producția de biomasă. Sunt politici publice fundamentale pentru societate.

Încet-încet, își fac loc și la noi aceste abordări moderne ale relației om-pădure. Deși suntem printre țările care beneficiază din plin de această resursă, suntem lenți și ezitanți. Am putea arde etape și am putea fi campioni ai echilibrului în Europa. Și, așa cum sunt obligatorii investițiile în acest sector, informarea corectă a cetățenilor români în ceea ce privește rolul pădurii și managementul forestier este obligatorie. 

Înainte de a fi un simbol teoretic, pădurea este parte concretă a vieții noastre. Are nevoie de noi în aceeași măsură în care noi avem nevoie de pădure. De buna gestionare a acestei vechi și profunde relații depinde viitorul nostru și al copiilor noștri. Sănătatea pădurii este direct legată de sănătatea ființei umane, iar această relație presupune respect reciproc.

Ciprian Dumitru MUSCĂ,

Președinte ASFOR

COMUNICAT DE PRESĂ

21 MARTIE 2023