2023 va fi un an cu multe provocări. Administrarea, exploatarea și valorificarea sustenabilă a pădurilor și lemnului trebuie finanțate!

0
283

Lemnul este un produs vital; nicio economie nu poate funcționa fără lemn, dar asta nu înseamnă că sectorul forestier este imun la contextul economic.

Venim după 2 ani de pandemie, un an cu inflație puternică, astfel că sectorul forestier a decontat toate dezechilibrele economice adunate în această perioadă. Pe fondul instabilității asigurării resursei, în special cu privire la îndeplinirea cerințelor de mediu asupra unor studii birocratice, restructurarea business-ului a fost și va rămâne în prim-plan pentru anumite zone ale țării. Ceea ce nu înțeleg cei care creează astfel de dezechilibre prin acte administrative, și aici mă refer la aprobarea amenajamentelor silvice, este că echipele de exploatare, o dată restructurate, nu mai pot fi refăcute decât într-un timp foarte lung și cu costuri foarte mari. 

Lipsa de măsuri a marcat inclusiv exporturile produselor din lemn. Astfel, exporturile de produse din  rășinoase au scăzut cu aproximativ o cincime în primele șase luni ale acestui an, la 665.000 m3, după cum arată datele Organizației Europene a Operatorilor Economici din Domeniul Industrializării Lemnului (EOS).

Cea mai mare piață pentru România o reprezintă SUA, cu peste 200.000 m3 importați (+6% față de ianuarie-iunie 2021). Pe toate celelalte piețe s-au înregistrat scăderi: Arabia Saudită (-2%, aproximativ 70.000 m3), Emiratele Arabe Unite (-33%, aproximativ 65.000 m3), Japonia (-28%, aproximativ 60.000 m3) și China (-21%, aproximativ 95.000 m3).

În primele șase luni ale anului 2022, exporturile de lemn de fag din România au scăzut cu 23%, comparativ cu ianuarie-iunie 2021, la 175.000 m3. Livrările către a doua piață ca valoare, Egipt, au scăzut cu 40% până la aproximativ 40.000 m3.

Doar exporturile de cherestea de stejar au crescut cu 45% până la aproape 40.000 m3. Cea mai mare piața pentru cheresteaua de stejar românesc este Marea Britanie, care a importat aproximativ 11.000 m3 (+9% față de perioada ianuarie-iunie 2021).

În condițiile în care România dispune de această resursă tot mai valoroasă – lemnul – este greu de acceptat faptul că sectorul nu este susținut și este ocolit de investiții majore.

În 2022 am văzut concretizate o serie de obiective din proiectul de viziune al ASFOR – România Verde în 10 pași -, cum ar fi reducerea TVA la lemnul de foc, programul de utilaje forestiere aprobat prin PNS, programul de împăduriri, programul de perdele forestiere.

Dar anul 2022 a venit și cu o premieră: sectorul privat a fost obligat prin lege să devină agent social al statului, prin plafonarea lemnului de foc la prețul de 400 lei/mc. O soluție greșită, recunoscută inclusiv la nivel de Guvern, însă o problemă rămasă fără nicio soluție.

Anul 2023 va veni cu multe provocări pentru sectorul forestier. Este vorba de o multitudine de provocări de natură internă – inflație, deficit de forță de muncă, deficit de resursă, dar și externă – instabilitatea piețelor, în special cele din Orient sau China.

Anul 2023 trebuie să fie anul accesării de fonduri europene. Avem măsura pe utilaje pe care trebuie să o consumăm instant.

În anul 2023 va trebui să creștem productivitatea și eficiența economică într-un context destul de sumbru al accesului la finanțare. Investițiile sunt obligatorii și este absolut necesar ca statul să se implice în a sprijini politica de investiții, cu un accent special pe utilaje și infrastructură.

De asemenea, sunt obligatorii asigurarea unui mediu concurențial real și simplificarea reglementărilor și procedurilor care vizează mediul de afaceri. Sunt chestiuni care s-ar constitui în factori de susținere a sectorului, ducând la eficiență și performanță.

Anul 2023 trebuie să fie anul în care să reușim să promovăm cel puțin încă două măsuri importante: programul „Rabla pentru utilaje forestiere” și susținerea utilizării lemnului în construcții.

În 2023 trebuie să punem și bazele recredibilizării meseriei noastre, trebuie să revenim la perioada în care afișam cu mândrie numele firmelor pe utilaje, camioane, sedii, în care eram mândri că suntem forestieri. Trebuie să respingem necinstea și să ne delimităm de cei care încalcă legea; astăzi, banul obținut la negru este prea scump. Trebuie să avem curajul să ne scuturăm de cei necinstiți și să dăm valoare etică muncii și meseriei noastre.

Sunt trei nevoi fără de care sectorul forestier nu există: infrastructură, utilaje și forță de muncă pregătită. Dacă dorim ca lemnul din pădurile României să aibă valoare, suntem obligați să reușim să finanțăm cele trei elemente de bază ale unei administrări, exploatări și valorificări sustenabile a pădurilor și lemnului României.

La mulți ani, forestieri!

Ciprian Dumitru MUSCĂ,

Președinte ASFOR

COMUNICAT DE PRESĂ

27.12.2022