MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ȘI PĂDURILOR

Cabinet ministru nr. 30047/BT/10.02.2021

Către

Direcția Generală a Vămilor – Domnului Director Marcel Simion MUTESCU

Inspectoratul General al Poliției Române – Domnului Chestor de poliție Eduard MIRIȚESCU

Gărzile Forestiere – Domnilor Inspectori – șef

Asociația Forestierilor din România – ASFOR – Domnului Ciprian MUSCĂ

Referitor: Avizele de însoțire a materialelor lemnoase provenite din import și avizele de însoțire a materialelor lemnoase destinate exportului

Stimați Domni,

Hotărârea Guvernului nr. 497/2020 privind aprobarea Normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund, precum și cele privind proveniența și circulația materialelor lemnoase destinate consumului propriu al proprietarului și unele măsuri de aplicare a prevederilor Regulamentului UE nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor care revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn, a intrat în vigoare la data de 31 ianuarie 2020.

Pentru identificarea provenienței și urmărirea trasabilității materialelor lemnoase / produselor din lemn și pentru obținerea de informații statistice, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, au dezvoltat Sistemul Informațional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase, denumit SUMAL 2.0 .

Avizele de însoțire, generate de SUMAL 2.0, se emit în vederea asigurării și monitorizării trasabilității materialelor lemnoase pe teritoriul național. În cazul importului materialelor lemnoase, avizele de însoțire se emit de către proprietar de la locul în care se realizează vama, destinația fiind locul de depozitare. În cazul exportului materialelor lemnoase, acestea se emit de către proprietar de la locul de depozitare, destinația fiind punctul vamal. În cazul importului, materialele lemnoase circulă sub regim vamal până în locul în care se realizează vama, iar în cazul exportului circulă sub regim vamal din punctul în care a fost realizată vama.

În vederea completării în mod corespunzător și unitar a avizelor de însoțire a materialelor lemnoase destinate exportului, facem următoarele precizări:

La rubrica ”Destinatar” se înscrie țara care face obiectul exportului materialelor lemnoase;

La rubrica ”Punctul de descărcare” se înscrie punctul vamal în care se realizează descărcarea avizului de însoțire a materialelor lemnoase.

Cu deosebită considerație,

Ministrul mediului, apelor și pădurilor

Barna TANCZOS

Scrie un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.