Economia forestieră are un rol important în cadrul economiei naționale, atât prin aportul financiar la nivel local și central, dar și prin asigurarea resurselor de lemn și produse din lemn vitale, absolut necesare bunei funcționări a societății și a statului.

Atacurile continue prin intermediul canalelor de comunicare interne și internaționale având ca suport aceeași activiști de mediu care promovează ideea unei Românii sălbatice sunt nefondate și nejustificate. România a avut tot timpul și are atât păduri seculare, sălbatice, dar și o industrie a lemnului puternică.

Acest mod de a ataca continuu industria lemnului din România, folosind trusturi media din țări cu care firmele din România concurează pe piața produselor din lemn, arată încă o dată interesul economic vădit de a afecta imaginea, reputația dar și de a reduce cota firmelor românești pe piețele externe.

Afectarea funcționării unităților de prelucrare a lemnului din zona plăcilor, se va răsfrânge în primul rând asupra mediului, deoarece aceste unități prelucrează deșeuri din lemn, dar și împotriva economiei naționale, prin faptul că pe de o parte acestea prelucrează lemn de calitate inferioară, dar și prin reducerea veniturilor și crearea unei dependențe în ceea ce privește lemnul și produsele din lemn de alte state, printre care și Elveția.

România este singurul stat care are implementat un sistem de trasabilitate public ce permite oricărui cetățean să verifice orice transport de lemn care circulă pe drumurile publice.

România are păduri seculare, a avut tot timpul păduri seculare și va avea și în viitor păduri seculare. Existența pădurilor seculare în România și lipsa lor din alte state, în special din Europa, derivă strict din modul de gospodărire a pădurilor, neschimbat în țara noastră în ultimii 100 de ani.

Inducerea ideii că în România se taie pădurile seculare sau că acestea trebuiesc protejate într-un anumit fel este greșită și nu are niciun fundament practic sau științific și vine doar pentru a specula și a induce o frică populației prin cultivarea continuă a unui sentiment de nesiguranță și neîncredere că România va rămâne fără păduri și în special fără pădurile seculare.

România nu va rămâne fără păduri și mai ales fără păduri seculare, în schimb România atacată continuu va fi tot mai săracă, tot mai vulnerabilă în fața unor state mai puternice financiar și economic care nu au și nici nu vor avea păduri seculare, populate cu urși și lupi. Spre deosebire de România aceste state au construit autostrăzi, sisteme de apărare a localităților la inundații, sisteme hidrotehnice, lucrări de corectare a torenților, o industrie prosperă, și au o mare nevoie de piețe de desfacere pentru produsele lor din lemn dar și de forță de muncă ieftină din țări precum România.

ASFOR propune o abordare corectă care să asigure un echilibru just între rolul economic, social și de protecție al pădurilor. Atragem încă o dată atenția că doar prin investiții și prin încurajarea prelucrării superioare a lemnului prin IMM-uri România își poate atinge țintele de siguranță națională dar și cele de combatere a schimbărilor climatice și tranziție către o economie ecologică, verde.

PREȘEDINTE

Ciprian Dumitru MUSCĂ

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Descarcă

România are păduri seculare dar și o îndelungată istorie în prelucrarea lemnului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.