ROMÂNIA A FOST GAZDA ÎNTÂLNIRII ANUALE A PARTENERILOR DIN PROIECTUL EUROPEAN „SINTETIC”

0
93

În perioada 14-16 mai 2024 a avut loc la Brașov (România) întâlnirea anuală a proiectului SINTETIC, găzduită de doi parteneri ai proiectului, Universitatea Transilvania din Brașov și Asociația Forestierilor din România – ASFOR.

SINTETIC este al doilea cel mai mare proiect finanțat prin programul UE Horizon în domeniul silviculturii. Scopul proiectului este de a maximiza beneficiile digitalizării în lanțul valoric al lemnului, îmbunătățind simultan eficiența, transparența (evitând astfel intrarea ilegală a lemnului în lanțul valoric) și durabilitatea.

Concret, SINTETIC dezvoltă și implementează o platformă digitală care poate oferi o schemă cuprinzătoare de gestionare a datelor pentru întregul lanț valoric al pădurilor. Miezul sistemului propus este o soluție inovatoare pentru trasabilitatea completă a produselor forestiere, bazată pe prima integrare a cinci tehnologii de ultimă generație: identificarea prin radiofrecvență, care va permite etichetarea arborilor pe picior, precum și a lemnului rotund, un cod imprimat direct pe lemn cu ajutorul unui ciocan, un scaner la fabrica de cherestea, scanere cu vedere optică (amprentare) și, în final, după producție, un cod de bare/QR care va permite identificarea în cadrul vânzării cu amănuntul a produselor din lemn. Ultimul pas este crucial, deoarece va permite operatorilor și clienților să urmărească elementul lemnos din produsul finit până la zona forestieră din care provine și, de ce nu, până la individualizarea arborelui.

Întâlnirea anuală a oferit consorțiului SINTETIC ocazia de a da informații actualizate despre stadiul general al proiectului, concentrându-se asupra pachetelor de lucru tehnice și a sarcinilor îndeplinite până în prezent. Responsabilii de sarcini au prezentat, de asemenea, activitatea viitoare, în timp ce în ultima zi a reuniunii anuale a fost organizată o excursie tematică pe teren, într-un parchet forestier din județul Prohova,  axată pe trasabilitatea buștenilor.

În ultimele 12 luni, cercetătorii au lucrat în principal la dezvoltarea caracteristicilor funcționale care vor permite trasabilitatea completă a lemnului, concentrându-se în special pe un sistem eficient de comunicare a datelor și informațiilor. În plus, a fost proiectat conceptual modelul Geo DataBase, care va sta la baza serviciilor interoperabile care trebuie implementate pentru a asigura trasabilitatea și a îndeplini cerințele proiectului. De asemenea, este în curs de dezvoltare o aplicație pentru smartphone pentru inventarierea pădurilor și măsurarea lemnului. Aplicația va scana arbori și bușteni individuali cu ajutorul tehnologiei Lidar, furnizând informații cantitative și de calitate, plus altele precum data, locația și ID-urile. Se așteaptă ca integrarea tehnologiei senzorilor SINTETIC în gestionarea pădurilor să conducă la practici mai eficiente și mai durabile.

Managementul durabil al pădurilor și aspectele legate de legalitate rămân în centrul proiectului. Cele două sisteme de certificare forestieră – FSC și PEFC – au fost invitate să facă o prezentare online și să explice acțiunile pe care le desfășoară pentru a se alinia la noile cerințe impuse de noul Regulament (UE) 2023/1115 privind defrișările, în timp ce ASFOR a prezentat sistemul de trasabilitate electronică a lemnului din România, „Sumal 2.0″, care oferă date în timp real despre autorizațiile de recoltare și transporturile de lemn.

De asemenea, s-au purtat discuții cu privire la posibila contribuție a SINTETIC la punerea în aplicare a noului Regulament european privind defrișările. Mai exact, s-a subliniat faptul că, în țările cu risc ridicat de defrișare și degradare a pădurilor, sistemul SINTETIC de trasabilitate a buștenilor poate oferi mai multe beneficii: asigurarea conformității legale, prevenirea intrării pe piață a lemnului ilegal, sporirea transparenței lanțului de aprovizionare și sprijinirea gestionării și atenuării riscurilor prin identificarea și abordarea riscurilor potențiale, cum ar fi frauda, practicile lipsite de etică sau preocupările legate de mediu.

Proiectul SINTETIC este coordonat de Centrul de Știință și Tehnologie Forestieră din Catalonia (CTFC) și reunește 21 de parteneri din întreaga Uniune Europeană. Din România participă Universitatea Transilvania din Brașov și ASFOR. Mai multe informații puteți afla pe site-ul proiectului – https://sinteticproject.eu/.

Ciprian Dumitru MUSCĂ,

Președinte ASFOR

COMUNICAT DE PRESĂ

03.06.2024