Credință, Cinste și Adevăr.

0
241

Discursul rostit de domnul Ciprian Muscă, președintele ASFOR, invitat la Festivitatea de Absolvire a promoției 2021 a Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere din Brașov.

Dragi absolvenți, Distinși profesori, Stimați părinți și invitați,

Sunt deosebit de onorat că mă aflu în această zi specială, aici, în fața dumneavoastră, în dublă calitate: de reprezentant al companiilor de exploatare și prelucrare primară a lemnului, dar și de absolvent de silvicultură.

Astăzi începeți un nou drum. Ați acumulat un bagaj de cunoștințe și de încredere de care societatea are nevoie și pe care dumneavoastră vă veți sprijini. Vă așteaptă un drum lung și frumos, iar pe parcursul său veți întâlni satisfacții și bucurii, dar și provocări și încercări.

Fie că veți lucra în companii private sau în administrația silvică, trebuie să știți că cel mai important aliat pe care îl aveți este CINSTEA. Dacă veți fi responsabili și cinstiți, activitatea dumneavoastră va fi apreciată și respectată.

Veți face parte din echipe, sau veți ajunge să conduceți destine ale unor oameni sau ale unor companii. Veți avea succes dacă munca dumneavoastră va fi una de calitate și veți pune la baza ei respectul și cinstea.

Școala silvică este valoroasă nu doar pentru că ne dă posibilitatea să fim ingineri, ci și pentru faptul că ne deschide orizonturile înțelegerii modului în care evoluează lumea. Ați învățat să evaluați și să înțelegeți cum funcționează un ecosistem, fie că este unul mic, cum este floarea din fereastră, fie că este unul mare – o pădure. Exact așa va fi și în continuare. Veți lucra în colectivități mici sau mari, cu reguli, probleme, nevoi, așteptări, eșecuri, reușite. Important este să fiți partea bună, constructivă și pozitivă din aceste colectivități și să ajutați la dezvoltarea și progresul lor. 

Cu bagajul de cunoștințe cu care plecați din această școală sunteți pregătiți să înțelegeți, să vă descurcați și să creați lucruri, de la un simplu băț pentru înghețată, la clădiri de zeci de metri, de la o cultură de zmeură, la mii de hectare de pădure, de la o adăpătoare pentru animale, la construcții hidrotehnice și drumuri, de la o perdea forestieră, la un parc. Aveți toate cunoștințele necesare pentru a realiza lucruri mari, totul este să aveți curaj, CREDINȚĂ și putere de luptă. Iar atunci când veți avea nevoie, să știți că veți găsi în profesorii dumneavoastră un sprijin.

Nu trebuie să uitați că munca pe care o veți face este în favoarea omului, de multe ori a omului care nu înțelege că munciți pentru binele lui și vă blamează. Iertați și munciți în continuare, rezultatul final și ADEVĂRUL sunt mult mai importante decât o supărare de moment.

Prin activitatea și modul dumneavoastră de a vă comporta în societate, să fiți acel liant între om și natură, acel vizionar care să vadă prin timp și să nu uite trecutul. Lucrăm cu un material al cărui ciclu de viață și de refacere este de sute de ani.

Închei prin a vă ura să fiți călăuziți în viață de trei valori fundamentale: Credință, Cinste și Adevăr. Și nu uitați de familie căci este cea mai mare avere pe care o aveți! Felicitări și mult succes!