Caii în exploatările forestiere. „Cunosc locul pe unde au trecut și peste 10 ani!”

0
312

Aproximativ 30 la sută din exploatarea forestieră de la noi se face cu ajutorul cailor. Un procent mic, din păcate. Lucrul cu calul în pădure, la tras de bușteni, are numai avantaje. Cel mai important este că nu lovești alți arbori, că ai acces și în desiș, că nu poluează etc. Cu toate acestea, rar îi vezi prin exploatări. Am încercat să aflăm de ce.

Am stat de vorbă cu un inginer care lucrează la un ocol și are cai. Nu ar renunța la ei pentru nimic în lume. De altfel, între el și caii lui există o legătură profundă. Omul efectiv îi iubește.

Este foarte greu să îi întreții și de aici pleacă totul. Din comoditate nu sunt cai în exploatări. Pentru că de Paști, de Crăciun, la ora 5 dimineața te trezești să le dai de mâncare. Trebuie potcoviți, trebuie curățat grajdul. Efectiv este o grijă continuă. Așa, TAF-ul l-ai parcat și ai timp apoi și de stat la povești. Sunt unii care spun, chiar de la angajare: orice, numai cal nu!”, a povestit, pentru forestmania.ro, Daniel Vleju, de la Ocolul silvic Silva Bucovina.

Cât costă îngrijirea unui cal pe lună?

Pe lângă activitatea de zi cu zi dedicată îngrijirii cailor, trebuie ținut cont și de costuri. „Într-o lună un cal te costă cam 1.500 de lei. În acești bani intră nutreț, potcovit, munca pe care o plătești cuiva sau o faci tu la rânit bălegar, dus apă. Nu e cazul meu, pentru că eu, pentru a diminua aceste costuri, dar și de plăcere, le fac singur. Există însă proprietari de cai care plătesc toate aceste costuri și nu au nicio grijă”, explică Daniel Vleju, care are el însuși niște cai foarte frumoși la care ține ca la ochii din cap.

Nu poți merge în pădure cu un cal tânăr

Ca să folosești un cal în exploatare trebuie să ai răbdare să crească. Pe la 3 – 4 ani poți să îl duci în pădure. Practic, unii se cumpără gata învățați la tras. „În general cei care cumpără cai îi iau fie de la fermele gospodarilor, fie de la ferme care vând mânji. Dar cum spuneam, trebuie să aștepți, nu poți pune să tragă cât e în creștere. Pe de altă parte, silvicultorul decide cum se face exploatarea, pentru că nu poți intra în arboret tânăr cu TAF-ul”.

Cei care nu au cai și vor totuși să folosească într-o exploatare, închiriază de la cei care au. Exact cum închiriezi alte utilaje. pe factură scrii exploatare, nu se specifică cu ce. Se menționează în procesul verbal tehnic ce se face, înainte de exploatarea propriu-zisă.

Calul trage cât greutatea lui

Nu există dezavantaje în utilizarea cailor în exploatări, ne spune Daniel Vleju. Când vine vorba de greutate, nu poți spune cifre. „Calul trage în funcție de greutatea lui”.

Cum sunt caii? „De o sută de ori mai inteligenți decât câinii!”

Numai cine are cal acasă știe ce înseamnă un astfel de animal atât de special.

Este o legătură foarte profundă care se creează între proprietar și cal. Calul e relaxat doar când are stăpânul lângă el. În general nu ascultă decât de el, când e în preajmă și îi dă comenzi. E deranjat dacă îi dă altcineva comandă. Sunt foarte inteligenți, de o sută de ori mai inteligenți decât câinii. Cunosc locul pe unde au trecut și peste 10 ani. Nu calcă peste om, nu calcă în cuie, știu să se ferească. Ferească Dumnezeu să te simtă băut! Nu e un mit”, ne mai spune Daniel Vleju.

În funcție de culoare, sex, rasă, greutate, prețul unui cal – semigreu, huțul – variază între 3.000 de lei și 15.000 de lei. O problemă este și potcovitul, că nu prea mai sunt meseriași. Un potcovit costă cam 200 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.