Suntem unici în Europa în ceea ce privește biodiversitatea și pădurile, iar cu sprijinul europarlamentarilor români și străini se poate evita infringementul

Europarlamentarul din Grupul Verzilor, Thomas Waitz, aflat în România semnalează faptul că doar prin eforturi comune la nivel național și european obiectivele Green Deal pot fi atinse.

Faptul că România are la această dată cele mai valoroase păduri din Europa se datorează modului de administrare din ultima sută de ani, cel puțin de când silvicultura românească poate să prezinte planuri de management al pădurilor. 

Din aceste planuri de management, se poate vedea foarte clar că întreaga suprafață a pădurilor României a fost parcursă cu lucrări de recoltare a lemnului, iar beneficiile non-intervenției trebuie analizate de la caz la caz și fără a decide o impunere cvasi-totală.

Suntem de acord că în anumite arborete cu valoare deosebită, unice prin flora și fauna pe care o adăpostesc, să existe o intervenție mult mai redusă, inclusiv lipsa acesteia, dar prin oferirea unor compensații pe măsură și fără a afecta starea de sănătate a acestor arborete.

În prezent, Natura 2000, nu înseamnă non-intervenție, nicăieri în Europa în arboretele încadrate în situri Natura 2000 nu există restricții totale de recoltare a masei lemnoase. Focusul trebuie să fie pentru implementarea în România a aceluiași modus operandi ca în toate statele din Uniunea Europeană și pentru a obține pachete financiare care să sprijine atingerea obiectivelor de mediu și de conservare specifice acestor situri.

Trebuie să fim corecți și să recunoaștem că mai avem de făcut pași în ceea ce privește transparența sau asigurarea legalității recoltării lemnului, accidente însă se mai întâmplă. În același timp, există și soluții care implementate pot conduce la o mai bună gestionare/exploatare a fondului forestier.

ASFOR a semnalat în repetate rânduri o parte dintre aceste soluții și va continua să facă acest lucru cu fiecare ocazie. Pentru detalii, vă invităm să consultați „România Verde în 10 pași”, singura strategie asumată în care sunt prezentate atât documente de viziune cât și soluții practice ce sunt ușor de implementat.

Pădurea este un organism viu și trebuie să depunem eforturi în continuare pentru a-l descifra, înțelege și a aplica măsuri de îngrijire prietenoase cu natura, nu împotriva ei. Totodată, să nu uităm că, printr-o gestionare sustenabilă putem ajuta pădurea să fie sănătoasă, să ofere mai mult decât recolte sustenabile de lemn, să revină în arealele de unde omul a îndepărtat-o, iar printr-o îngrijire atentă să obținem, pe termen scurt, mediu și lung beneficiile ecologice, economice și sociale la care tindem.

Pentru buna informare a opiniei publice, facem precizarea că, prin lege, România a interzis pe o perioadă de 10 ani exportul de lemn neprelucrat și lemn de foc, dar aceste măsuri trebuie dublate de inițierea unor programe prin care statul să încurajeze/sprijine plus valoarea lemnului românesc, plecând de la comunitățile locale.

Suntem singura țară din Europa în care 80% din păduri sunt naturale, în care doar 4,5% din suprafața anuală se regenerează artificial, avem cele mai valoroase arborete incluse în categoria pădurilor virgine și în Patrimoniul UNESCO și, cu toate acestea, suntem în procedură de infringement. Plătim de la bugetul de stat compensațiile pentru proprietarii care dețin suprafețe de pădure situate în zone protejate în timp ce în toată Europa aceste compensații sunt asigurate din fonduri europene.   

ASFOR, ca asociație profesională a operatorilor economici din exploatarea, prelucrarea primară și industrializarea lemnului, susține folosirea resursei naționale de lemn pentru dezvoltarea comunităților locale prin prelucrarea locală a lemnului în România. În definitiv, la fel ca omul și pădurea are același mers firesc al vieții, important este ca prin lucrări de îngrijire să asigurăm recolte sustenabile, permanența, continuitatea și, printr-un program susținut, creșterea suprafeței acoperite cu pădure a României.

Facem apel la Guvern și Parlament să renunțe la modificări lunare ale legislației silvice, să reducă povara legislativă, să pună în acord legislația de mediu cu cea silvică, pentru că această legislație încâlcită este, parafrazându-l pe Lucian Blaga „tot ce-i neînțeles se schimbă-n neînțelesuri și mai mari”. Să ne amintim că Lucian Blaga a fost și un important diplomat român și, acum, în aceste momente în care se decide un nou parcurs verde al Europei, avem cu atât mai mult nevoie de diplomație și comunicare.

Prin alocarea de finanțare proprietății, administrării, creșterii suprafeței forestiere, recoltării, prelucrării și utilizării lemnului în produse cu durată de utilizare cât mai lungă, România își va atinge țintele asumate pentru combaterea schimbărilor climatice și va reuși, asemeni statelor europene, să dezvolte o economie verde, bazată pe o resursă naturală, ecologică, regenerabilă și reciclabilă.   

Președinte,

Ciprian Dumitru Muscă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.