CĂTRE INSTITUȚIA AVOCATULUI POPORULUI,
DOAMNEI RENATE WEBER – AVOCAT AL POPORULUI,
STIMATĂ DOAMNĂ,

ASOCIAȚIA FORESTIERILOR DIN ROMÂNIA – ASFOR, organizație patronală și profesională a operatorilor economici din domeniul exploatărilor forestiere și industrializării lemnului, având în vedere Sesizarea din oficiu a Avocatului Poporului privind defrișarea terenurilor forestiere, dorim să facem următoarele precizări:

Prin activitatea de recoltare a lemnului se asigură în primul rând securitatea sanitară a pădurilor, regenerarea acestora, finanțarea pazei și a administrării pădurilor, sunt asigurate resursele de lemn necesare industriei mobilei, panourilor, construcțiilor, precum și lemnul de foc pentru populație.

Lemnul este singura resursă naturală regenerabilă pe care dacă o gestionăm corect, cu responsabilitate, poate înlocui – betonul, fierul, petrolul, plasticul chiar unele produse agricole.

Dacă ar fi să enumerăm elementele vitale pentru existența de zi cu zi a omului, după aer, apă, hrană, putem să continuăm, fără a greși, cu lemnul. La nivel mondial s-au identificat aproape 5000 de feluri de întrebuințări ale lemnului.

Orice intervenție brutală, nechibzuită, fără o reală fundamentare, va avea ca efect imediat imposibilitatea statului de a asigura paza pădurilor și minimul de lucrări silvice care să asigure starea de sănătate a pădurii.

În cifre, economia forestieră și cea a produselor din lemn și mobilă înseamnă 3,5% din PIB, 2,8 miliarde de euro input de valută în economia românească din exporturi, 1,9 miliarde de euro plus la balanța comercială, asigurarea încălzirii pentru două municipii (Suceava și Vatra Dornei), asigurarea lemnului de foc pentru cca. 3,5 milioane de gospodării, administrarea unei suprafețe de pădure ce reprezintă 29% din suprafața țării și acoperă 30% din suprafața rurală a României.

Stimată Doamnă,

A lipsi de finanțare și a lăsa fără administrare 29% din suprafața țării nu poate fi o măsură care să fie susținută de statul român. Nu există locuitor din această țară care să poată spune că nu folosește cel puțin un produs din lemn.

Știm că domeniul economiei forestiere are o imagine negativă și mulți consideră că protecția pădurii se poate realiza numai dacă oprim exploatările forestiere.

Din păcate dumneavoastră ați realizat o selecție de informații doar negative, multe dintre ele fiind de pe rețele de socializare, unde postările aparțin unor pagini create de anonimi, unii dintre administratori având domiciliul în afara României, sau din declarații de presă ale unor companii care se judecă cu Ministerul mediului, apelor și pădurilor.

Este de necrezut cum ați reușit să selectați doar materialele negative și nu ați reușit să identificați nici măcar un material care să prezinte obiectiv realitatea din acest segment de activitate.

Realitatea este cu totul alta. Recoltarea masei lemnoase este un act esențial în creșterea, dezvoltarea și protecția pădurii.

Televizorul și Internetul prezintă doar actul de recoltare a lemnului ca un dezastru, fără a mai arăta în următorii doi ani pădurea nouă care se naște și asigură continuitatea. Nimeni nu se isterizează toamna când câmpurile cu culturi agricole rămân goale după strângerea recoltei, pentru că știm că la primăvară vor fi împădurite.

Vă asigurăm că și pădurea este regenerată și împăduririle se fac la timp. O dovadă clară a acestui fapt sunt suprafețele acoperite cu păduri din România, care s-au menținut și dezvoltat de-a lungul timpului numai prin munca silvicultorilor români.

Nu vedem ce legătură este între retrocedarea pădurilor și sistarea lucrărilor în pădure pe timpul stării de urgență. În această perioadă, instanțele tratează doar cauzele de urgență majoră, în niciun caz dosarele de retrocedare care nu au fost finalizate de 20 de ani în România și nici nu vor fi finalizate până la finele acestei stări deosebite.

Invocați art. 44 din Constituție privind dreptul la proprietate privată. Dorim să vă informăm că tocmai solicitarea dumneavoastră încalcă dreptul la proprietate a celor cca. 800.000 de proprietari privați care dețin, în România, cca. 3,4 milioane hectare de pădure, deoarece prin sistarea lucrărilor se îngrădește accesul acestora la fructele proprietății lor.

Trebuie să țineți cont și de art. 41 din Constituția României, conform căruia dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Interzicerea lucrărilor de recoltare a lemnului este similar cu a interzice unei întregi categorii socio-profesionale de a-și mai desfășura activitatea, printr-o hotărâre arbitrară a statului român.

În ceea ce privește transportul lemnului pe calea ferată sau cu mijloace auto, dorim să facem precizarea că trenurile transportă lemn din import, în niciun caz din pădurile României, iar camioanele sunt aceleași care aprovizionează fabricile și populația cu lemn în fiecare an.

Finanțarea pazei pădurilor cu suprafețe mai mici de 30 ha nu are nici o legătură cu sistarea activității în pădure. Trebuie să știți că pădurile României sunt păzite, chiar dacă guvernul actual (ca și celelalte) a uitat să-și onoreze obligațiile asumate prin lege de a asigura finanțarea pazei proprietăților mici și de a-i despăgubi pe proprietarii care au suprafețe de pădure în arii naturale protejate în care exploatarea lemnului este interzisă.

Legat de accidentele nefericite, vă mulțumim pentru grija pe care ne-o purtați, însă în același timp trebuie să știți că timp de 30 de ani nu ne-a întrebat nimeni cum supraviețuim, cum lucrăm pe o infrastructură care a văzut ultima modernizare acum 30 de ani, cum reușim să ne vindem produsele în toată lumea fără niciun sprijin din partea statului.

Referitor la controale,trebuie să știți că în conformitate cu Ordonanța Militară 7/2020 specialiștii silvici sunt prezenți în toate dispozitivele de control. La nivel național, pe linie de pază, activează în ocoalele silvice de stat și private cca. 10.000 de angajați.

În ceea ce privește lipsa aerului, vă asigurăm că pădurile României produc suficient aer. Nici măcar în perioada Sovrom-urilor, când într-adevăr în România s-au petrecut dezastre în păduri, nu au existat semnale că românii au rămas fără aer.

Avem sisteme complexe de monitorizare a masei lemnoase (SUMAL) și mii de oameni ce asigură controlul exploatării legale și transportului masei lemnoase. Să fie corecți și vigilenți! Avem sute de mii de oameni implicați direct în activități ale economiei forestiere, care prin munca lor, hrănesc familii. Să-i lăsăm că lucreze cinstit !

În ceea ce privește SUMAL trebuie să se știe că România este singura țară din UE care are un sistem integrat de monitorizare a trasabilității lemnului. Doar în România, nicăieri în lume, orice cetățean care deține un telefon mobil poate verifica orice transport de lemn care circulă pe drum.

Sunt politicieni și oameni din ONG-urile de mediu ce acționează într-un mod politicianist, prezentând dezastre acolo unde ele nu sunt, propunând soluții extreme de oprire a exploatărilor forestiere, fără a înțelege cât de mult rău ar produce această oprire pădurii și societății în ansamblu – sute de mii de oameni ar rămâne șomeri, mii de firme s-ar închide, dar nevoia de lemn ar rămâne. Cum se vor încălzi la iarnă milioane de români? Cine îi va putea opri atunci când se vor îndrepta cu topoare către pădure?

Cum v-ați simți dacă în permanență politicieni și ONG-iști ar susține la televizor și pe Internet că domeniul de activitate în care lucrați trebuie închis? Nu te poți muta la un alt angajator, nu mai poți face munca pe care o practici de o viață. Toate firmele au închis! Și ai o familie acasă care trebuie hrănită. Oare câți dintre politicienii și ONG-iști de mediu se gândesc la acești oameni? Câți dintre ei doresc de fapt binele pădurii ?

ASOCIAȚIA FORESTIERILOR DIN ROMÂNIA – ASFOR contribuie activ prin activitatea sa la lupta împotriva tăierilor ilegale. Suntem prima organizație din România, care a dezvoltat încă din 2015 un sistem Due Diligence de analiză a riscului de recoltare ilegală a masei lemnoase. Membrii noștri beneficiază gratuit de analize ale fiecărui parchet de recoltare, activitate de autocontrol efectuată permanent. De ce nu vorbește nimeni la televizor și în Internet de acest lucru?

Azi societatea este lovită de probleme grave de sănătate. Mulți ne întrebăm de ce nu avem un producător național de măști și sisteme de protecție medicală. Prin acțiuni pripite a dispărut un domeniu de activitate din producția României, de care azi ne trezim că avem atât de multă nevoie. Acțiunile iresponsabile pot duce în aceeași situație și domeniul forestier. Ne vom trezi și aici atunci când va fi prea târziu ?

În timp ce toate țările din Europa caută soluții pentru managementul sustenabil al pădurilor și relansarea prin bioeconomie, noi jucăm cartea populismului și folosim o ramură a economiei naționale în lupta politică. Este cel mai criminal act pe care un ales sau un numit(ă) într-o funcție de demnitate publică îl poate face împotriva celor pe care îi reprezintă.

Linșajul zilnic la care este supusă această categorie socio-profesională de către parlamentari, Guvern și reprezentanți ai instituțiilor statului este inimaginabil. Este un război dus cu lașitate din poziții de demnitate publică cu acces la toate canalele mediatice împotriva celor care creează locuri de muncă, plătesc taxe și impozite, mai ales acum când toată economia este pe butuci. Noi încă mai avem puterea de a lucra – Voi luptați să ne distrugeți.

Avocatul poporului trebuie să reprezinte și să apere drepturile poporului român, nu să-l incrimineze mincinos, la comanda celor interesați să să distrugă industria românească, pentru că trebuie să prospere industria lor.

Avem nevoie de echilibru și pragmatism. Protecția mediului și activitățile economiei forestiere pot coexista și colabora în folosul societății.

Vă asigurăm de toată disponibilitatea ASOCIAȚIEI FORESTIERILOR DIN ROMÂNIA – ASFOR de a pune la dispoziția Dumneavoastră informații de natură tehnică, izvorâte din viața de zi cu zi a domeniului economiei forestiere, menite a crea o imagine completă și corectă a domeniului în care activăm.

Cu deosebită considerație,

PREȘEDINTE,
CIPRIAN DUMITRU MUSCĂ

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Descarcă

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.