Doborâturile de vânt o provocare pentru silvicultura românească

0
1476

Orice doborâtură în masă de vânt în România este un adevărat dezastru nu doar ecologic ci și economic. Ultimele cifre arată că avem 1 milion de metri cubi doborâturi în Harghita și Mureș, volumul real este mult mai mare fără să mai punem în balanța și volumele din 2017 -2018 care nici până la această dată nu au fost recoltate.

Blocați în inventarierea fir cu fir a unor milioane de arbori căzuți unii peste alții face procesul de inventariere să dureze cu lunile urmat apoi de alte luni de așteptare în vederea obținerii aprobărilor pentru ca acel volum de lemn să poată fi recoltat și valorificat, iar terenul să poată fi pregătit pentru a fi plantat.

Cu o medie de 1-2 ani pentru a întocmi toate formalități putem afirma cu tărie că ne batem joc de milioane de euro care stau și putrezesc în pădure.

Dacă recoltarea lemnului s-ar realiza în maxim 3-6 luni de la data producerii doborâturilor de vânt valoarea economică a acestuia ar fi cu siguranță mult mai mare.
Urmează calvarul exploatării și transportului lemnului care mai de fiecare dată se finalizează cu un dosar la DNA.

Este silvicultura românească capabilă să treacă bariera birocrației și să accepte soluțiile moderne rapide de măsurare a lemnului ?

Suedezii de la Cind (https://www.cind.se/) propun sistemul TIMSPECT o soluție practică, eficientă testată și accesibilă care ne poate scăpa de toate problemele legate de măsurarea și expedierea lemnului provenit din zonele cu doborâturi de vânt.

Poarta, pentru că este vorba despre un sistem tip poartă este dotat cu dispozitive video de înregistrare care determină volumul de lemn expediat fie că este vorba de lemn rotund sau lemn tocat.

Sistemul este simplu, precis permite măsurarea rapidă a lemnului expediat și datorită sistemului video de înregistrare a fluxului auto ce trece pe sub poartă împiedică eventuale nereguli.

Pentru a implementa și în România acest sistem este nevoie de:
– voință
– acceptarea măsurătorilor electronice,
– acceptarea expedierii lemnului măsurat,
– întocmirea doar a unui document tehnic de evaluare a masei lemnoase care se poate face printr-un procedeu expeditiv al piețelor de probă mult mai puțin costitisotor și mult mai rapid ca timp decât o inventariere clasică fir cu fir.

Asociația Forestierilor din România – ASFOR susține necesitatea modificărilor legislative care să permită implementarea și în România a soluțiilor mult mai eficiente și transparente de măsurat a lemnului.

CIND AB este o companie Suedeză înființată în anul 2015. Obiectivul companiei este măsurarea volumului. Compania are clienți în principal în industria forestieră și de logistică.

Timspect a fost implementat pe scară largă în Suedia și este considerat a fi un etalon pentru măsurarea lemnului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.