Site icon Asociația Forestierilor din România – ASFOR

O piață liberă, dar corectă

fotografie-târg

Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților au pe masă pentru dezbatere Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 46/2008 – Codul Silvic. ASFOR nu susține punerea în discuție sau modificarea articolului 60 alin. (5) litera f) din Codul Silvic, deoarece aceste prevederi, în forma actuală, asigură un echilibru în ceea ce privește accesul la resursa de lemn din România. Este de neînțeles interesul pentru modificarea articolului antimonopol, tocmai acum când problemele sectorului sunt cu totul altele.

Asigurarea unui echilibru în piața lemnului din România este obligatorie pentru a permite atât investitorilor străini, cât și celor locali accesul la resursa de lemn.

Silvicultura are probleme interminabile de imagine, cu toate acestea, în loc să ne preocupe schimbarea acestei situații și găsirea unor soluții de redresare, ne trezim cu propuneri de încurajare a unei activități monopoliste, demne de o colonie africană, care să ne prăbușească cu totul.

Cu o capacitate uriașă de inovare și dezvoltare, IMM-urile cu capital românesc au creat o paletă largă de produse și servicii în economia forestieră – de la exploatarea și prelucrarea primară a lemnului, până la elemente stratificate din lemn, CLT și construcții din lemn.

În România activează cca. 4700 firme de exploatare și 7000 de firme de prelucrare primară a lemnului. O bună parte dintre firmele de exploatare realizează și operațiuni de prelucrare primară a lemnului. Sunt 14000 de IMM-uri ce realizează construcții sau alte produse din lemn, unele chiar operațiuni de obținere a furnirului. Exploatarea lemnului se realizează doar de către companii românești, fiind o activitate grea și riscantă, cu marjă de profitabilitate redusă. Azi, România se poate lăuda cu codri seculari și păduri virgine datorită arboretelor îngrijite în special de sectorul de exploatare.

Economia forestieră este un  segment de activitate vital pentru România. În lipsa acestuia, sau într-o eventuală situație de dependență!!!! s-ar crea probleme reale de securitate energetică și s-ar periclita grav activitatea sectorului de construcții. Mai mult, credem că s-ar crea grave probleme sociale în zona de munte, prin lipsa produselor de lemn vitale pentru activitatea de zi cu zi.

ASFOR consideră că prin modificările aduse Codului silvic trebuie să ne asigurăm că atingem cel puțin următoarele obiective, necesare unei bune administrări a pădurilor:

PREȘEDINTE

Ciprian Dumitru MUSCĂ

Exit mobile version