Site icon Asociația Forestierilor din România – ASFOR

Ideile de gâscă bagă România în faliment

maxresdefault-

Senatul României a adoptat Propunerea legislativă privind interdicția cu caracter temporar a scoaterii din țară a unor produse provenite din activități agricole și de exploatare forestieră din România, act normativ ce interzice scoaterea din țară a produselor din masă lemnoasă constând în: buștean, lemn rotund, cherestea și lemn de foc, în scop comercial, până în 31 decembrie 2030.

Asociația Forestierilor din România – ASFOR consideră că Senatul României a pierdut orice legătură cu realitatea din țara pentru care face legi. Economia și societatea sunt oglinda clasei politice – facem apel la clasa politică să se uite în oglindă. Clasa politică trebuie să promoveze legi care să dezvolte România, nu care să o falimenteze. Pe vremea când politicienii scriau cu pană de gâscă, din Parlamentul României ieșeau idei de aur, care au dezvoltat și au adus prosperitate acestei țări; astăzi degeaba actele normative sunt semnate cu penițe de aur, dacă promovează idei de gâscă.

În ultimii 20 de ani, România a exploatat în medie, aproximativ 22 milioane de mc de lemn, din care 9,5 milioane sunt utilizați ca lemn de lucru de industria de prelucrare a lemnului pentru obținerea de cherestea, furnir, panouri din lemn masiv și diferite plăci (PAL, MDF, OSB, Panel) – diferența reprezentând lemnul de foc și lemnul pentru alte utilizări în mediul rural.

Piața internă este satisfăcută cu lemnul recoltat din România, iar surplusul este exportat. Trebuie avut în vedere faptul că balanța de plăți a României pentru lemn și produse din lemn este pozitivă, lemnul aducând importante sume de valută în economia românească. Economia forestieră contribuie prin exporturile pe care le face cu 3,5% la PIB-ul României. Costul de administrare al pădurilor României este de aproximativ 1 miliard de euro / an, sumă ce nu poate fi asigurată decât prin exploatarea sustenabilă a pădurii și valorificarea superioară a lemnului, chiar și pe piețe internaționale.

Senatul României trebuie să încurajeze utilizarea produselor din lemn, având în vedere importanța lemnului ca resursă naturală regenerabilă – aportul în economia națională, dar și posibilitățile pe care le oferă această resursă în creșterea nivelului de trai, în special în zonele rurale. Prin legislație, parlamentul trebuie să creeze mecanisme concurențiale care să facă mult mai eficientă și atractivă prelucrarea și utilizarea lemnului în România și în nici un caz interzicerea unor activități nu poate fi  o soluție.

În acest sens, supunem atenției decidenților și opiniei publice proiectul ROMÂNIA VERDE ÎN 10 PAȘI – măsuri pentru o relansare a economiei forestiere, care să participe la relansarea economiei naționale pe baze ecologice și care să ne permită atingerea țintelor de stocare a carbonului, esențiale în lupta cu combaterea schimbărilor climatice. Măsurile vizează: strategia forestieră națională, măsuri pentru proprietarii de păduri, creșterea capacității de administrare a pădurilor, recolte de lemn sustenabile, fond de investiții pentru dezvoltare strategică, măsuri de încurajare a utilizării lemnului în construcții, măsuri privind paza pădurilor și trasabilitatea lemnului, Consiliul Național al Pădurilor, terenurile degradate și pădurile cu valoare deosebită.  Programul poate fi analizat pe site-ul asociației https://asfor.ro/romania-verde/

PREȘEDINTE

Ciprian Dumitru MUSCĂ

Exit mobile version