Site icon Asociația Forestierilor din România – ASFOR

Pădurea românească. Prezent și viitor. 2020-2030

cropped-
Pădurea românească. Prezent și viitor. 2020-2030

Președintele Asociației Forestierilor din România – ASFOR, dl. Ciprian Muscă a participat la evenimentul de lansare a Platformei Profesionale în Domeniul Forestier ”Pădurea românească. Prezent și Viitor. 2020 – 2030”, ce a avut loc în aula Societății ”Progresul Silvic” din București, în data de 18.07.2019.

Au participat secretarul de stat în Ministerul Apelor și Pădurilor, dl. Daniel – Constantin Coroama, Directorul General al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva – dl. Gheorghe Mihailescu, Președintele Asociației Administratorilor de Păduri – dl. Adrian Crețu, Președintele Asociației Forestierilor din România – ASFOR -dl. Ciprian Muscă, Președintele Societății ”Progresul Silvic” – dl. Gheorghe Gavrilescu, Președintele Asociației Producătorilor de Mobilă – dna. Aurica Sereny, Directorul Comunității Forestierilor FORDAQ – dl. Cătălin Tobescu, reprezentanti ai sindicatelor din silvicultură, ai organizațiilor de mediu și ai mediului universitar și științific în domeniul silviculturii.

Ne punem toată credința că această Platformă Profesională în Domeniul Forestier va deveni un cadru de dezbateri, prin care să reușim să identificăm obiective comune, să reușim să creionăm o strategie forestieră pe termen lung, dar în același timp să reușim să discutăm și problemele identificate în activitatea de zi cu zi – în vederea găsirii soluțiilor corecte, funcționale și agreate de toate părțile, care să permită atât o rezolvare a acestora pe termen scurt – dar și o viziune pe termen lung pentru o gestionare sustenabilă a pădurii.

România se dovește a fi țara europeană cu cea mai restrictivă legislație în ceea ce privește gestionarea pădurilor, avem un sistem legislativ rigid, bazat aproape în totalitate pe instrumente de comandă și control. Acest sistem creează nemulțumiri în toate mediile implicate în gestionarea pădurilor: proprietari, administrație silvică de stat și privată, firme de exploatare și industrializare, organizații de protecția mediului, societatea civilă – și nu oferă proceduri de control transparente, bazate pe criterii de risc, care să permită o în prioritizare a controlului.

Această platformă trebuie să poată analiza trecutul, să propună soluții și normalitate prezentului, dar și să propună proiecții pentru viitor pentru a reuși să facem față provocărilor și în același timp să ajutăm economia forestieră românească să fie funcțională într-o piață a mărfurilor tot mai globală.

Mai mult ca niciodată, în actualele condiții, sectorul forestier are nevoie de viziune. Pădurea ocupă 30% din suprafața rurarului și 29% din suprafața României creând un mediu socio-economico-cultural în care se dezvoltă atât o economie bazată pe lemn, dar și activități de turism, zootehnie, piscicultură sau alte produse bazate pe funcțiile ecosistemice ale pădurii – permițând astfel finanțarea și dezvoltarea comunităților locale.

Salutăm faptul că participanții la această Platformă au înțeles importanța dezvoltării bazată pe accesarea fondurilor europene și importanța existenței unui grup de lucru tematic specializat pentru domeniul silvicultură și practic prin semnarea în data de 18.07.2019 a unui document comun – prin intermediul căruia s-a solicitat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale acest lucru – arată că organizațiile din sectorul forestier au capacitatea de a colabora, de a găsi soluții, dar și de a lupta împreună – înțelegând importanța pădurilor, industriilor bazate pe resursele regenerabile de lemn, rolul social și de mediu al pădurilor, dar și contextul actual prin care se pun bazele noii strategii forestiere europene, se promovează bioeconomia și în același timp, există o preocupare tot mai mare la nivel internațional privind schimbările climatice.

Exit mobile version