Asociația Forestierilor din România (ASFOR) pune la dispoziție tuturor celor interesați primul Ghid EUDR din România, un instrument esențial pentru companiile și entitățile implicate în industria lemnului și produselor din lemn. Acesta va fi prezentat și dezbătut cu ocazia ședințelor de lucru care vor avea loc la Zilele Forestierului – 30 septembrie – 2 octombrie 2024.
Ghidul oferă informații complete și recomandări practice referitoare la implementarea cerințelor impuse de Regulamentul European împotriva defrișării și degradării pădurilor (EUDR), asigurând conformitatea cu normele europene în domeniul exploatării forestiere și comercializării produselor lemnoase.
EUDR – se dorește a fi un nou capitol pentru sustenabilitatea forestieră.
Regulamentul EUDR, publicat în iunie 2023, are ca scop minimizarea contribuției Uniunii Europene (UE) la defrișarea și degradarea pădurilor.
Începând cu 30 decembrie 2024, toate produsele rezultate din exploatarea forestieră vor putea fi comercializate, importate pe piața UE sau exportate din UE doar dacă îndeplinesc trei condiții: sunt “zero defrișare” și “zero degradare forestieră”, sunt fabricate conform legislației specifice țării de recoltare/producție și fac obiectul unei declarații de diligență.
Ghidul EUDR – un instrument vital pentru companiile din industria lemnului.
Ghidul EUDR, elaborat de ASFOR, ghidează companiile prin pașii necesari pentru a respecta cerințele legale și a se pregăti pentru implementarea EUDR. Documentul oferă explicații clare și detaliate privind:
- Ce este EUDR și care sunt obiectivele sale
- Termene de intrare în vigoare a EUDR și cerințele impuse
- Metodologia de colectare și arhivare a informațiilor necesare
- Trasabilitatea produselor din lemn
- Declarația de diligență
- Informații obligatorii de transmis către clienți
- Consiliere pentru pregătirea implementării EUDR
Ghidul EUDR poate fi descărcat gratuit de pe site-ul ASFOR: www.asfor.ro
Ghidul precum și sistemul DDS al ASFOR va fi actualizat continuu pentru a fi la zi cu ultimele informații privind EUDR urmăriți site-ul www.asfor.ro sau contactați consilierii ASFOR.
ASFOR – prin activitățile și publicațiile realizate depune toate eforturile pentru a fi un partener de încredere pentru industria forestieră.
ASFOR se angajează să ofere sprijin și expertiză forestierilor pentru a asigura o tranziție lină și eficientă către EUDR. Echipa ASFOR este disponibilă pentru a oferi consultanță personalizată și răspunsuri la întrebări specifice legate de implementarea EUDR.
Gidul este lansat în contextul în care mai sunt 100 de zile până la împlinirea termenului de punerea în aplicare a Regulamentului EUDR. În data de 25 septembrie reprezentanții sectorului forestier european, ASFOR fiind parte prin EOS, au depus o nouă solicitare de amânare a datei de intrare în vigoare a EUDR. Deși se angajează să combată defrișările, este nevoie de mai mult timp și claritate pentru a evita perturbările economice grave, pierderile de locuri de muncă în zonele rurale și incertitudinea pieței.
Despre ASFOR:
Asociația Forestierilor din România – ASFOR este o organizație non-profit care promovează dezvoltarea durabilă a sectorului forestier din România, prin:
- Promovarea unor practici forestiere sustenabile;
- Reprezentarea intereselor membrilor săi;
- Formarea profesională a forestierilor;
- Colaborarea cu autoritățile și cu alte organizații din domeniu.
Ciprian MUSCĂ,
Președinte ASFOR
COMUNICAT DE PRESĂ
30.09.2024