Site icon Asociația Forestierilor din România – ASFOR

Scrisoarea industriei lemnului către Ursula cu privire la EUDR

Organizațiile din industria europeană a lemnului printre care și EOS unde ASFOR este membru au adresat o scrisoare Ursulei von der Leyen aleasă pentru un nou mandat la preşedinţia Comisiei Europene.

Am fost deosebit de încântați de observația pe care ați făcut-o în discursul dumneavoastră de realegere de la Strasbourg, unde ați declarat pe bună dreptate: „Știm cu toții că nu există Europa fără IMM-uri. Ele sunt inima economiei noastre. Prin urmare, să scăpăm de micro managementul împovărător și să le oferim mai multă încredere și stimulente mai bune.”

Din păcate, un prim exemplu de astfel de „micro management împovărător” este EUDR-ul propriu-zis, care dezavantajează în mod clar sectorul european de producție pe scena internațională și creează sarcini administrative suplimentare semnificative pentru companiile noastre. În contextul geopolitic și geoeconomic actual, economia verde a UE – în care industria europeană a lemnului și a mobilei este un actor important – trebuie să rămână competitivă și să urmeze o politică de creștere, depunându-se totodată, pe bună dreptate, eforturi pentru a atinge obiectivele convenite în materie de climă și mediu. Cu toate acestea,

Europa competitivă nu poate fi realizată decât prin politici realiste și măsuri implementabile, care trebuie să treacă toate testele de proporționalitate și necesitate.

Obligațiile EUDR la care sunt supuse industriile noastre acum trebuie să fie implementate prin lege într-un interval de timp mai scurt decât a fost impus vreodată oricărui alt sector industrial afectat de legislația europeană comparabilă. Ca o consecință a strângerii fără precedent a termenului, perioada de tranziție avută în vedere nu permite îndeplinirea obiectivelor care i-au fost atribuite înainte de expirarea termenului. În plus, având în vedere absența actuală a evaluării comparative pe țară și termenul-limită întârziat pentru adoptarea actelor de punere în aplicare relevante, normele de evaluare comparativă EUDR sunt lipsite de orice eficacitate și nu pot îndeplini obiectivul declarat de reducere a sarcinii de reglementare pentru operatori și comercianți, în cel mai critic moment pentru ei, adică implementarea noilor obligații. Într-adevăr, operatorii și comercianții vor trebui să aplice un nivel mai ridicat de control în diligența lor, indiferent de originea produselor, în pregătirea punerii în aplicare a EUDR.

Prin urmare, este de maximă importanță să se acorde o întârziere a intrării în aplicare a EUDR.

Vă asigurăm că sectorul forestier condamnă cu fermitate exploatarea forestieră ilegală și defrișările și, prin urmare, sprijinim obiectivele EUDR. Considerăm că din punct de vedere al mediului, aceste activități provoacă pagube ireparabile ducând la pierderea biodiversității. Din punct de vedere economic, exploatarea forestieră ilegală perturbă piețele și scad prețurile lemnului, rezultând o concurență neloială care împiedică eforturile de implementare a gestionării durabile a pădurilor. În același timp, defrișările au un impact direct și negativ asupra disponibilității lemnului, care este vital pentru însăși existența sectorului nostru. În consecință, industriile noastre sunt, în mod clar, în fruntea luptei împotriva tăierilor ilegale și a defrișărilor.

În concluzie, în acest context, pentru a combate defrișarea și a transpune obiectivele EUDR în rezultate pozitive, este esențial ca companiile noastre să fie plasate în poziția de a implementa efectiv obligațiile regulamentului într-un interval de timp credibil, în special prin punerea în aplicare a instrumentelor adecvate. Acest lucru va fi posibil numai dacă UE acordă cât mai curând posibil o amânare pentru punerea în aplicare a EUDR.

Exit mobile version