Site icon Asociația Forestierilor din România – ASFOR

Normalitatea prioritară eco-fanatismului

În contextul numărului tot mai mare de victime, luarea unor măsuri care să readucă liniștea și echilibrul în pădurile României și, în același timp, să redea ursului statutul său legendar de ”rege al pădurilor” și nu de gunoier și criminal, ține de normalitate.

Salutăm decizia convocării unei ședințe extraordinare a Parlamentului, în data de 15 iulie, pentru a dezbate și reglementa o situație de normalitate devenită în timp – problemă, pentru că, în loc să acționăm cu profesionalism ascultând specialiștii, am acționat emoțional, sub presiunea unor persoane poate mai puțin informate, sau bine-intenționate, care au speculat o slăbiciune a noastră, a tuturor, și anume, dragostea față de natură și față de animale. Aceștia au determinat adoptarea unor măsuri care, în foarte scurt timp, s-au dovedit a fi toxice, atât pentru om, cât și pentru populația de urs din România.

Răul a fost făcut, situația trebuie îndreptată, însă din această situație trebuie să învățăm cât mai mult, în special cu privire la modul în care anumite soluții miraculoase ne sunt prezentate și ni se solicită susținerea. O astfel de soluție miraculoasă a transformat ursul, din animal falnic, rege al pădurilor, în gunoier și criminal. 

Faptul că ursul nu mai este vânat, nu se mai teme de om, nu mai percepe omul ca un pericol, ci ca o sursă de asigurare a hranei, caută omul pentru că a învățat, repede, că unde este om este și mâncare, a dus automat la un conflict om-urs, dar nu pentru că omul caută ursul, ci viceversa.

Problema invadării habitatelor este una falsă. Din România au emigrat cca. 5 milioane de români! Câte milioane trebuie să mai emigreze, ca ursul să nu se simtă amenințat!?!! Sunt inepții. Numărul animalelor domestice pe munți a scăzut, satele sunt pustii, cum se poate spune că habitatul a scăzut, când este clar că a crescut?

Exact ca și în cazul exploatării lemnului, avem nevoie de lemn, dar interzicem exploatarea și creștem suprafața pe care nu mai facem administrarea pădurii. Rezultatul va fi același: păduri slăbite, care vor fi distruse de atacuri de insecte sau incendii, și lemn importat, poate tocmai de la cei care finanțează susținerea unor astfel de idei.

Oricare dintre noi putem fi următoarea victimă. Un animal sălbatic nu alege, omoară instinctual! Poate acesta este și motivul pentru care aceste animale au rămas sălbatice, pentru că nu au puterea de a-și controla instinctul de a ucide. 

Viața angajaților noștri, a românilor din comunitățile locale, și nu numai, este prioritară oricăror interese, păreri eco-fanatice, sau politici europene care nu au un suport științific.

În acest sens, am transmis către Guvern și Parlament, încă de vineri, un set de propuneri echilibrate menite să ajute la rezolvarea acestei probleme, care nu mai suportă amânare. 

  1. Adoptarea proiectului legislativ – L579/2023 (PLX 719/2023) – prin care să se permită recoltarea (vânarea) ursului pentru a se reveni la normalitate, dar și pentru a restabili relația firească om-urs – trebuie să ne temem unii de  alții, așa a funcționat până acum, este clar că așa funcționează; domesticirea, semi-sălbăticia nu există, comportamentul ursului este unul de animal sălbatic.
  2. Campanie de informare a turiștilor care doresc realizarea unor drumeții în zone unde există habitate ale urșilor, pe următoarele direcții: fără mâncare la purtător (sau bine depozitată), substanțe repelente, mijloace care pot face zgomot (fluier).
  3. Amenzi pentru persoanele care hrănesc sau depozitează resturi alimentare în afara zonelor special destinate. Nu ne plac amenzile, însă trebuie găsită o soluție de a-i responsabiliza.
  4. Amenzi pentru persoanele care intenționat interacționează cu urșii pentru a face poze, filmări, postări pe diferite rețele de socializare. Fără supărare, dar distracția, dacă ai scăpat viu, costă.
  5. Cadrul legal pentru ca Jandarmeria, Salvamontul, Poliția, Gărzile Forestiere să poată aplica amenzi celor care nu pot să respecte aceste reguli minime, care sunt menite să le salveze viața și să-i facă pe urși să înțeleagă că omul nu este sursa lor de hrană, ci un pericol.
  6. Instalarea de camere de supraveghere pe traseele turistice sau în apropierea lor, la care să aibă acces Jandarmeria, Salvamont, Poliția, Garda Forestieră, pentru a semnala prezența carnivorelor mari și emite alerte Ro-alert, dar și trimiterea unor echipe specializate pentru a îndepărta animalele sălbatice din acele zone.

Trebuie să avem puterea să luptăm pentru o informare corectă, care să genereze măsuri corecte și coerente pentru a evita specularea slăbiciunilor noastre și inducerea unor măsuri contrare normalității. Nu trebuie să uităm de unde am plecat, de realitatea poate crudă, că omul și-a câștigat locul vânând ”fiarele pădurii” și, lăsând la o parte toată emoția ”plușului”, să acționăm corect pentru a proteja și a nu pune în pericol viețile semenilor noștri.

Ciprian Dumitru MUSCĂ,

Președinte ASFOR

COMUNICAT DE PRESĂ

15.07.2024

Exit mobile version