Site icon Asociația Forestierilor din România – ASFOR

Top 100 cele mai reușite proiecte de arhitectură din lemn, în America

Lemnul este considerat un material al viitorului. Datorită combinației sale unice de sustenabilitate, eficiență energetică, rezistență, versatilitate și atractivitate estetică, lemnul rămâne a fi un material preferat de arhitecți și constructori, la nivel global. Este ales atât în arhitectură, cât și în construcții, pentru numeroasele sale beneficii funcționale și estetice. Acest material este ușor de prelucrat și modelat, ceea ce permite o mare flexibilitate în design și construcție, explicându-se, astfel, de ce rămâne, în continuare, opțiunea perfectă.

Datorită faptului că lemnul este un material versatil și ofertant, permite o gamă largă de stiluri în domeniul arhitecturii, iar această afirmație poate fi regăsită facil prin cele câteva exemple pe care urmează să le parcurgeți.

Articolul publicat în archdaily.com, cu ajutorul ThinkWood, a reușit să cuprindă cele mai reușite proiecte de arhitectură din SUA care folosesc, ca “material vedetă”, lemnul. În cuprinsul acestui material, sunt prezentate doar câteva dintre aceste construcții impresionante, iar pentru a le putea admira pe toate 100, vă invităm să accesați articolul original.

1.      Olympia Place / Holst Architecture + DiMella Shaffer

Holst a proiectat un complex de locuințe, pentru studenți, în Amherst, Massachusetts, inspirat din arhitectura academică tradițională din New England. Situat într-o zonă împădurită, clădirea este împărțită în volume mai mici, pentru a se integra armonios în mediul natural. Proiectul, realizat în colaborare cu Archipelago Investments, reimaginează experiența de trai a studenților, oferind 73 de unități de locuit, de la garsoniere la apartamente cu 4 dormitoare, și numeroase spații comune pentru socializare și colaborare. Olympia Place se remarcă prin sustenabilitate, sisteme mecanice de înaltă eficiență, ce sunt combinate cu strategiile de iluminare naturală, și materiale de construcții bio, pentru a obține certificarea LEED Gold.

2.      Indianapolis Zoo Bicentennial Pavilion and Promenade / RATIO Architects

În 2015, Lilly Endowment a oferit Grădinii Zoologice din Indianapolis o subvenție de 10 milioane de dolari, observând potențialul și posibilitatea de a crea, dintr-o Grădină Zoologică, ceva cu adevărat revoluționar, care să sprijine sustenabilitatea pe termen lung.
Soluția a fost crearea diverselor spații deschise, gata să găzduiască o varietate largă de activități de grup, inclusiv concerte, picnicuri și evenimente private, acest spațiu fiind, în același timp, protejat de probabilele instabilități meteo. Aceste transformări se bazau pe combinația dintre atractivitate bazată pe simțurile estetice, dar și pe ambianța creată, fiind un spațiu suficient de izolat, pentru a facilita realizarea diverselor activități și evenimente. Pavilionul și Promenada Bicentenarului, care au rezultat, sunt modelate după o pădure tropicală luxuriantă și realizate, în principal, din materiale naturale. Cele unsprezece „capsule” de oțel, în formă de copaci, ale Pavilionului oferă 3.716 mp de spațiu protejat și un mediu unic, pentru circa 1000 de participanți la evenimente.

Sustenabilitatea, reciclarea și alte comportamente, care promovează grija pentru mediu, sunt evident o preocupare principală a Grădinii Zoologice și parte a misiunii sale ca organizație.

3.      West Campus Union / Grimshaw

Grimshaw a făcut posibilă finalizarea renovării și extinderea Uniunii Campusului Vest (Universitatea Duke) din Durham, Carolina de Nord. Situat pe Abele Quad, noul centru studențesc redevine punctul central al vieții studențești și al comunității campusului istoric Duke. Transparența, conectivitatea și calitatea meșteșugului sunt caracteristici centrale ale designului clădirii, introducând noi compoziții spațiale menite să promoveze un sentiment mai puternic de comunitate.

Transformarea clădirii a fost reflectată și printr-o renovare a peisajului din jurul său.

„Spațiul deschis a devenit intens folosit ca spațiu recreativ, pentru activități și evenimente organizate ale studenților, precum și pentru adunările spontane. Zona de luat masa de la nivelul solului se extinde într-un spațiu exterior proiectat recent, Crown Commons, care include zone de luat masa în aer liber, o grădină de bere, zone de ședere mai contemplative și este îmbogățit cu un nou pod/pavilion, proiectat de James Carpenter, care pluteste deasupra.”, sunt câteva dintre detaliile furnizate de arhitecți.

Lemnul se dovedește a fi un material de construcție remarcabil, demonstrând versatilitate și eficiență în cele câteva proiecte descrise mai sus.

Utilizarea lemnului nu numai că îmbină frumusețea estetică cu funcționalitatea modernă, dar și promovează sustenabilitatea și integrarea armonioasă în medii naturale și istorice, consolidându-și, astfel, statutul de material preferat în construcțiile contemporane și inovative.

Sursa

https://www.archdaily.com/894707/archdailys-favorite-100-wood-projects-in-the-us

Exit mobile version