Site icon Asociația Forestierilor din România – ASFOR

Ziua forestierului 2023 – lemnul, punte de legătură între tradiție și modernitate!

În fiecare an, la 1 octombrie, ASFOR organizează Ziua Forestierului, cea mai importantă sărbătoare a breslei noastre. Dar anul acesta, pentru că una dintre cele mai importante companii românești  împlinește 70 de ani de viață, vom organiza două zile de sărbătoare.  

La 8 septembrie 2023, la Reghin, vom petrece această primă Zi a Forestierului alături de cel mai important producător de utilaje forestiere din România – IRUM. Companie cu capital integral românesc.  

IRUM Reghin – partener al forestierilor   Fondată în 1953, IRUM este o companie specializată în construcția de mașini și utilaje destinate sectorului forestier. A fost companie de stat, iar din 1999 este o companie privată. Din 2010, produce și utilaje agricole.  

IRUM Reghin  produce azi, cu peste 500 de angajați, tractoare articulate forestiere, tractoare agricole, funiculare, trolii şi piese de schimb. Întinsă pe o suprafață de 175.000 de metri pătrați, fabrica dispune și de un centru de prelucrări CNC, turnătorie, linie de tratament termic, sculărie, atelier sudură, vopsitorie și service. În 2015, fabrica a inaugurat singurul Centru de Cercetare și Dezvoltare a utilajelor agricole și forestiere cu capital românesc din țară, IFOR.  

Ne vom întâlni pentru prima zi de sărbătoare la Reghin. Este o onoare pentru ASFOR să fim alături de partenerii noștri și să ne bucurăm împreună de evenimentele din 8 septembrie: expoziții și prezentări de echipamente și utilaje, demonstrații, Concursul Național al Fasonatorilor Mecanici.  

Printre companiile care vor face demonstrații și prezentări sunt producători de utilaje forestiere, ocoale silvice, producători de panouri și produse finite, constructori de case de lemn, producători de biomasă și peleți din lemn.  

Oaspeții noștri vor putea vedea în acțiune utilaje forestiere, vor putea admira case din lemn, vor putea participa la seminarii despre protecția și administrarea pădurilor. Și, mai ales, ne vom întâlni cu partenerii noștri și cu colegii noștri forestieri, cei care dau identitatea breslei noastre.  

Ziua Forestierului la București, pe 1 octombrie 2023.  

Așa cum am statuat la Ziua Forestierului de anul trecut, de la Poiana-Stampei, 1 octombrie este ziua oficială a breslei noastre. Vom fi la București, la Muzeul Țăranului Român și vom vorbi despre tradițiile românești legate de lemn și despre arta prelucrării lemnului. Nu dezvăluim acum toate surprizele pregătite, dar să fiți siguri că va fi un eveniment deosebit!  

Am spus anul trecut, la Poiana Stampei, că resursa umană, forestierul, o dată pierdută, nu mai poate fi recuperată, iar formarea unei noi generații poate dura zeci de ani. Dincolo de implicarea ASFOR în procesele de elaborare a politicilor publice din sectorul forestier, păstrarea identității noastre ca breaslă este extrem de importantă.  

Chiar dacă suntem cel mai controlat sector economic al României, contribuția noastră la PIB-ul țării este de 3,5-4% în fiecare an. Chiar dacă există voci și interese care ne blamează public, suntem mulți și puternici. Munca în pădure formează caractere tari.   

Aceste sărbători sunt ale unor oameni care știu fizică, meteorologie, biologie, botanică, mecanică, construcții și IT – forestierii! Rostul lor este să crească încrederea în forța breslei și să trezească acea conștiință forestieră care să facă publicul larg să ne asculte și să ne înțeleagă. Și să aprecieze frumusețea și noblețea chemării noastre de a îngriji pădurea, de a recolta lemnul, de a da viață lemnului în economie și în casele semenilor noștri.  

Vă așteptăm alături de noi!    

Ciprian Dumitru MUSCĂ,

Președinte ASFOR

Exit mobile version